Голите надежди отстъпиха пред икономическите реалности

1039
Голите надежди отстъпиха пред икономическите реалности

Икономическите реалности отново заявиха ясно присъствието си и категорично сложиха край на тридневния възход на щатските фондови индекси.

Единственият силен аргумент на лагера на оптимистите са голите надежди, че в петък на срещата на централните банкери в Джаксън Хол, Уайоминг, председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще предложи план за подкрепа на пазара.

За сметка на това, мечките изтъкват, че американската икономика остава във все същото незавидно положение и цитират публикуваните в четвъртък данни за безработицата.

Оказа се, че подадените молби за помощи са скочили с 5 000 през изминалата седмица до 417 хиляди, при средна оценка на анализаторите за спад до 405 хиляди. В същото време, в петък се очаква да бъдат публикувани и данните за ръста на брутния вътрешен продукт на САЩ за второто тримесечие и наблюдателите предпазливо снижиха прогнозите си от 1.3 на 1.1%.

Страховете от предстояща рецесия държат инвеститорите на нокти и крехкото възстановяване на фондовите индекси от началото на седмицата се оказа крактосрочно.

Биковете обаче получиха неочаквана подкрепа от финансовото светило Уорън Бъфет. Милиардерът, собственик на Berkshire Hathaway Inc. заяви, че ще инвестира 5 млрд. долара в рязко поевтинелите напоследък книжа на Bank of America Corp.

В резултат на това, дяловете от най-големият заемодател в САЩ поскъпнаха с 4.8% до 7.65 долара.

Въпреки че анализаторите признават, че Бъфет едва ли би рискувал с подобно вложение, ако очакваше рецесия, новината не успя да повдигне кой знае колко духа на инвеститорите и финансовите компании, включени в S&P 500 все пак завършиха деня със среден спад от 0.5%.

Носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Щиглиц заяви на конференция в Германия, че шансовете щатската икономика да даде на заден ход са „много големи".

Засега бъдещето на пазара зависи до голяма степен от речта, която ще изнесе днес председателят на Федералния резерв Бен Бернанке. Инвеститорите, които се надяват на чудо обаче, най-вероятно ще бъдат разочаровани, предупреждават анализатори.

В четвъртък станахме свидетели и на края на една от най-забележителите кариери в историята на бизнеса - тази на Стив Джобс. Главният изпълнителен директор на Apple, който бе в отпуска по болест от януари, освободи поста си, и мястото му бе заето от бившият главен оперативен директор Тим Кук. Новината не само удари акциите на Apple с 0.7% до 373.72, но и повлия на бенчмарк показателя на технологичния сектор Nasdaq Composite, който се сви с 1.9 на сто до 2 412 пункта.

В областта на корпоративните новини, дяловете от Applied Materials паднаха с 4.2% след като производителят на чипове обяви по-добри от очакваното резултати за третото фискално тримесечие, но предупреди инвеститорите да се подготвят за разочарование през четвъртото.

Книжата на производителя на обувки Collective Brands скочиха с 16 на сто, а дяловете от производителя на дигитални видео рекордери TiVo поскъпнаха със 17%, след като дружеството обяви по-малка от очакваното загуба за второто фискално тримесечие.

Инвеститорите наказаха ръководството на Cracker Barrel Old Country Store, след като компанията отхвърли иска им да представи по-подробен списък на бизнес сегментите, в които оперира. Компанията нарече настояването „неподходящо", и трябваше да се примири с поевтиняване на книжата си от 3.6 на сто.

След като S&P 500 успя да се изкатери с 4.8% от понеделник до сряда, в четвъртък индикаторът падна с 1.6 на сто до 1 159.27 пункта. Dow Jones Industrial Average загуби 170.89 пункта от стойността си, или 1.5%, до 11 149.82.

Източник: Глобал Маркетс

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg