Google строи град на бъдещето в Торонто

2651
Google строи град на бъдещето в Торонто

© Pixabay

Alphabet - компанията собственик на Google, избра къде ще строи своя експериментален град на бъдещето.

Дестинацията е най-големият град в Канада - Торонто. В този първи по рода си проект компанията Sidewalk Labs, която е дъщерна на Alphabet, ще стартира дейност на площ от 5 декара в крайбрежния квартал на града Quayside.

Дългосрочните планове предвиждат експерименталният град да се разпростре в бъдещето на площ от 3 хил. декара на мястото на бившата крайбрежна индустриална зона в града, предава Financial Times.

Технологичният град на Google ще съдържа най-разнообразни иновации, като автономни автомобили, роботизирани доставчици, които пътуват в подземни тунели и прочее.

За да стане това обаче, Sidewalk посочва, че Торонто трябва да премахне доста съществуващи регулации в зоната на проекта, засягащи публичния транспорт, ограниченията за строеж и др. 

Президентът на Alphabet Ерик Шмид и канадският премиер Джъстин Трюдо обявиха сделката във вторник тази седмица на събитие в Торонто.

„Започнахме да мислим за всички неща, които можем да направим, ако някой ни даде град и ни сложи начело“, каза Ерик Шмид.

За Alphabet проектът представлява възможност за провеждане на разнообразни експерименти, свързани с приложението на технологиите в реална градска среда.

„От нашата перспектива това не е някаква случайна активност. Това е кулминацията на почти 10 години размишления как технологията може да подобри живота на хората“, каза Шмид. 

Google иска да построи експериментален градAlphabet, компанията собственик на Google, си постави доста необичайна цел за частна корпорация – изграждане и управление на собствен град.

От своя страна, Джъстин Трюдо описа проекта като „тестово легло за нови технологии, които ще ни помогнат да построим по-чисти, по-умни и зелени градове“. „Ерик и аз говорим за тази колаборация от няколко години и да виждам как всичко това се случва сега е невероятно вълнуващо“, каза Трюдо. 

Едно от големите предизвикателства пред проекта е събирането на лични данни от гражданите. Регулациите са доста затегнати в Канада, а големите компании залагат именно на колекциониране на лични данни, които биват използвани по най-различни начини в проектите им.

Sidewalk планират да разположат система от сензори, които да следят всичко – от състоянието на пейките в парка, през нивата на замърсяване, до условията за настаняване в града.  Проектът навярно ще бъде ракетоносител за невиждани до сега иновации в сферата на енергетиката и здравеопазването.

Предвижда се създаването на технологична здравна система, която да бъде интегрирана в социалната политика на страната.

От гледна точка на транспорта, Alphabet предлагат ограничаване на движението на лични превозни средства, като на гражданите ще бъде предложена възможността да се предвижват чрез автономен публичен транспорт и велосипеди. 

Предвиждат се и роботи, които да извършват доставки чрез подземни тунели, където ще се намират и всички тръби за вода и кабели за електроенергия.

Китайският технологичен бизнес и Комунистическата партия = ВНЛКитайският технологичен сектор, който в миналото се дистанцираше от политиката, започва да демонстрира все по-тесни връзки с Комунистическата партия, управляваща страната

Sidewalk Labs, която е дъщерна компания на Alphabet, бе създадена през 2015 г. от Дан Доктороф, бивш заместник-кмет на Ню Йорк. За първоначалните тестове и планиране по проекта компанията ще похарчи 50 млн. долара. Като част от усилията Google ще премести канадската си централа в Торонто.

Доктороф посочва, че детайлен план какво точно ще се случва с проекта ще бъде представен до 1 година, след като бъдат проведени консултации с обществото в града.

„Нашата цел тук е да слушаме, да разбираме“, казва той. „Това трябва да бъде обществено обсъждане... в противен случай няма да имаме политическото доверие да правим неща, които са доста смели“, добавя Доктороф. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

scasd
# 0
14:10 | 19 October 2017
l v,sflò,vòlds,càò
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg