Градушка от разочарования удари Уолстрийт

1544
Градушка от разочарования удари Уолстрийт

Градушка от разочарования удари Уолстрийт в петък и прекъсна серията от пет поредни седмични повишения на Standard & Poor’s 500. Котировките паднаха, за да запишат 10-ти февруари като най-лошия ден от началото на годината за щатските фондови тържищ

Основна тревога на инвеститорите остава Гърция, която от ден на ден се доближава до ръба на пропастта. Финансовите министри от еврозоната отказаха да отпуснат на страната необходимия й спасителен транш, с който тя трябва да покрие предстоящи плащания по дълга си през март. Доверието на политиците към балканската държава се стопи след безкрайните отлагания и частично изпълнените обещания за реформи и Брюксел настоява за твърди гаранции за въвеждане на изискваните мерки, преди да изплати дори стотинка от заема.

Скептицизмът на финансовите министри, че поетите в четвъртък вечер задължения от страна на Гърция може да се окажат голи обещания се затвърди след като лидерът на една от трите партии, подкрепящи премиера  Лукас Пападемос, Георгиос Карадзаферис заяви, че в крайна сметка няма да подпише договора за заема.

Буреносните облаци над Европа натежаха и след като кредитната агенция Standard & Poor’s понижи оценката си за цели 34 италиански банки.

Новините от САЩ не успяха да разведрят обстановката както обикновено. Индексът на Университета на Мичиган, изчисляващ  доверието на потребителите, изненада неприятно анализаторите като се срина до 72.5 пункта през февруари, при средна прогноза на анализатори за лек спад до 75 пункта. Отделен доклад разкри, че американският търговски дефицит набъбва по-бързо от очакваното, с $48.8 млрд. вместо предвижданите $48.5 млрд.

Отделно брокери коментираха, че след изключително успешното начало на 2012 г., инвеститорите се опасяват, че може да са прекалили с ентусиазма си и търсят извинение да се оттеглят от пазара – а петъкът им предостави достатъчно основания да сторят именно това.

Всички 10 индустрии, включени S&P500 отбелязаха понижение, водени от производителите на суровини и енергетиката. Двата сектора пострадаха от притесненията, че задълбочаващата се криза в Европа ще доведе до по-слаб ръст на глобалната икономика и ще удари сериозно продажбите им.

Книжата на най-големия световен доставчик на мед, който се търгува публично, Freeport-McMoRan,  поевтиняха с 3.2% до $44.94. Производителят на алуминий Alcoa загуби 3.3% от стойността на акциите си до $10.29, а Halliburton се понижи с 1.9% до $36.06. Химическият гигант DuPont отстъпи с 1.7% до $51.15.

Страхът как проблемите на Стария континент ще се отразят на световния брутен вътрешен продукт повлече надолу и дяловете от компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст. Morgan Stanley Cyclical Index се срина с 1.2%, а Dow Jones Transportation Average – с едно на сто.

Сред най-тежко засегнатите индустрии в петък бяха и финансите, като KBW Bank Index загуби 1.3%, а всички 24 позиции, включени в показателя, отбелязаха понижение. Citigroup поевтиняха с 2.2% до $32.93, а Bank of America – с 1.3% до $8.07.

Не всички новини в последния работен ден от седмицата обаче бяха апокалиптични.

Операторът на Нюйоркската фондова борса, NYSE Euronext, се похвали с 50 цента печалба на акция за четвъртото си фискално тримесечие, или с два цента над очакванията на анализатори. Вследствие, акциите на дружестовото скочиха с 4.5% до $28.94.

Най-голямата онлайн професионална социална мрежа LinkedIn Corp. също изненада приятно Уол Стрийт, с почти двойно повишение на продажбите си за последното тримесечие и ведра прогноза за 2012 г. Дяловете на дружеството се изстреляха с 18 на сто нагоре до $89.96.

Лидерът в спедиторските услуги United Parcel Service повиши тримесечния си дивидент с 9.6% до 57 цента на акция и заяви, че очаква силни парични постъпления през 2012 г. Котировките по позицията се повишиха с 0.2% до $76.69.

Производителят на компютърни игри Activision Blizzard също успя да надскочи предвижданията на пазара със счетоводните си резултати за последното тримесечие, но тъй като прогнозите му за началото на 2012 г. не бяха особено оптимистични, акциите поевтиняха с 2.7% до $12.33.

В петък, Dow Jones Industrial Average падна с 89.23 пункта, или 0.7% до 12 801.23, а Standard & Poor's 500 загуби 9.31 пункта от стойността си, или 0.7%, до 1 342.64. Технологично ориентираният Nasdaq Composite се понижи с 0.8 на сто до 2 903.88.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Amelia
# 0
18:03 | 26 March 2012
Clear, inforamitve, simple. Could I send you some e-hugs?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg