Гражданите във Великобритания си мечтаят да живеят на село

499
Гражданите във Великобритания си мечтаят да живеят на село

© Pixabay

Все повече британци, които живеят в градовете, си мечтаят за спокойния живот на село, пише BBC. Търсенето на лични земеделски парцели, които във Великобритания се дават под аренда за обработване, преживява истински ренесанс.

Допреди няколко години те са били атраткивни основно за пенсионерите, но сега все повече млади хора предпочитат сами да отглеждат плодовете и зеленчуците, които консумират.

По време на карантината на Острова, наложена заради COVID-19, голяма част от тези хора са прекавали времето си именно в своите градини. Освен че им осигуряват разнообразие и възможност за полезна физическа дейност, тези малки земеделски стопанства всъщност могат да генерират и продукция в достатъчен обем, който да задоволи нуждите на едно домакинство. Особено когато пресните плодове и зеленчуци се намират по-трудно по магазините, каквато бе ситуацията в разгара на пандемията.


Бумът на т. нар. "земя за лично ползване" във Великобритания е отчетен в годините след Втората световна война. Оттогава насам раздадените под аренда парцели са намалели с 65%.

Учените, цитирани от BBC, изчисляват, че ако тези лични стопанства са продължили да действат, са можели да осигурят поне 6% от консумацията на плодове и зеленчуци в страната.

След 50-те години на миналия век обаче интересът към земеделските дейности у средностатистическия британец намалява. Причините за това са много, но според изследователите, цитирани от BBC, ключовите фактори са урбанизацията и откъсването на градското население от ежедневието на селскостопанския труд.

Освен това през втората половина на XX век хората започват все повече да разчитат на хранителните продукти, които се предлагат в супермаркетите, отколкото на тези, които трябва да отгледат сами на полето.

През последното десетилетие обаче "модата" на личните земеделски стопанства се завръща и през 2013 са регистрирани над 100 000 британци в листата на чакащите за одобрение арендатори.

От всички парцели, които в миналото са се обработвали от дребни земеделски стопани, но впоследствие са били изоставени, само една четвърт са застроени. Останалите продължават да съществуват под някаква форма като зелени площи.

Според учените, ако статутът им на земеделски земи бъде възстановен, ще може да се покрие почти цялото търсене на площи за обработване.

Те смятат, че след кризата, предизвикана от коронавируса, много хора са осъзнали до каква степен за зависими от глобалните вериги на доставка. Сега много от тях искат да променят това и да се опитат, доколкото е възможно, сами да осигурят хранителните продукти от първа необходимост. Спокойният живот на село също става все по-атрактивен за хората, свикнали с напрегнатата градска среда. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg