Грийнспан: Не съм виновен за ипотечната криза в САЩ

936
Грийнспан: Не съм виновен за ипотечната криза в САЩ

Алън Грийнспан, бившият председател на Федералния резерв, заяви, че не е виновен за кризата, обхванала щатските ипотечни пазари, отговаряйки на все по-честите критики срещу него от страна на финансови специалисти.

В основата на нападките срещу него са тези, че е задържал нивото на лихвите прекалено дълго време на твърде ниски нива в началото на новото хилядолетие, като по този начин е надул "имотния балон" в най-голямата световна икономика.

В статия, публикувана във „Файненшъл таймс“, бившият председател на ФЕД заявява, че е озадачен от факта как подобна криза се наблюдава на толкова много различни от щатските пазари, а причината за тази в САЩ се търси единствено в действията на резерва.

Според него статистическата връзка между провежданата парична политика и имотния "балон" е изключително ниска и не може да се обобщава, че тя е единствената причина за възникването й, пише още изданието.

Сред основните причини за наблюдаваните затруднения на пазара на недвижими имоти, довели до огромни загуби за финансовите компании впоследствие, е критичното намаляване на дългосрочните лихви в световен мащаб.

В интервю на 17 март Грийнспан заяви, че финансовата криза, наблюдавана в САЩ, е най-голямата такава от Втората световна война насам. Според него тя ще приключи, когато се наблюдава стабилизиране на цените на имотите.

В отговор на изказванията на Грийнспан основните му критици заявяват във финансовото издание, че грешката на резерва не е била в твърде голямото намаляване на лихвите през 2001 г., когато те бяха понижени от над 6% до под 2% за година, а че лихвите са били задържани твърде дълго време на подобно ниско ниво.

На второ място, ФЕД се е провалил в следенето, контролирането и поемането на отговорността за стабилността на финансовите институции. Това, до голяма степен, е резултат от схващанията на Грийнспан за функционирането на пазара и държавната намеса, което е дало.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg