Грузия продава 13% от резервите си през август в подкрепа на националната валута

756
Грузия е продала 187.2 млн. долара, или 12.8%, от чуждите си резерви през август, за да предотврати спад на стойността на националната си валута, след като конфликтът с Русия накара инвеститорите да изтеглят средства от страната, информира Bloomberg.

Централната банка на Грузия е продала най-много долари през този август, откакто започва да събира данни за търговията с чужда валута през 1999 г. Руски военни части навлязоха в бившата съветска република на 8 август, след което последваха петдневни сражения, породени от спора за отцепническия район Южна Осетия.

Действията на централната банка, които включват продажбата на 12.9 млн. долара в деня на инвазията, са помогнали загубата на грузинската валута лари срещу долара да бъде ограничена до 0.1% миналия месец, според Владимир Осаковски, анализатор в UniCredit SpA.

Цената на 13-годишните държавни облигации на Грузия падна през август, вдигайки лихвата им със 147 базисни пункта, до 9.94%. Тя дори достигна рекордните 10.75% на 11 август. Акциите на Bank of Georgia, които са единствените листнати извън Грузия, са се обезценили с 32%, което е най-големият месечен спад, откакто книжата започват да се търгуват през ноември 2006 г.

Централната банка на Грузия, чиито продажби на долари съставляваха около 15% от цялото обръщение на валута в страната през месеца, намали на 21 август основния си лихвен процент от 12 на 11%, за да противодейства на ефектите на войната. Международните резерви на Грузия са възлизали на 1.5 млрд. долара към 31 юли, според данни на централната банка.

Националната валута на страната, която се управлява от централната банка, за да бъде ограничен ефектът от нейните флуктуации, свързани с конкурентността на износа, беше малко променена и 1.4099 лари се разменяха за един щатски долар на 29 август.

За сравнение, руската рубла миналия месец записа най-лошия си месечен спад спрямо долара от март 1999 г. насам.

Ръстът на грузинската икономика най-вероятно ще достигне 9% тази година, в сравнение с 12.4% през 2007 г., заяви управителят на централната банка Давид Амаглобели на 21 март. От Fitch Ratings и Standard & Poor's намалиха кредитните рейтинги на Грузия след началото на конфликта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg