GS: Кризата ще ускори прехода от ТВ към дигитална реклама

1752
GS: Кризата ще ускори прехода от ТВ към дигитална реклама

Рекламните бюджети вече се пренасочваха от телевизията към дигиталните медии преди пандемията от коронавирус, но този процес ще се ускори, според доклад на инвестиционната банка Goldman Sachs, насочен към Европа.

“Като цяло, ние очакваме, че кризата само ще ускори пренасочването на рекламните бюджети към дигиталните медии, което потенциално ще доведе и до повече опити от страна на телевизионните оператори да търсят допълнителни партньорства и сливания и придобивания (M&A) с цел споделяне на разходи и разрастване,” се казва в доклада на банката за европейските медии, цитиран от CNBC.

Марките могат да оценят ефекта от онлайн рекламите много по-лесно, отколкото от телевизионните реклами, а дигиталните реклами са и по-евтини — изглежда, че пандемията засегна повече телевизионните реклами, отколкото дигиталните.

Приходите от телевизионни реклами в Европа падат с около 50% през април, докато резултатите на основните играчи в дигиталните медии като цяло бяха над очакванията, отбелязват от Goldman Sachs. Приходите от търсенето на Google намаляват “с малко над 10%,” докато ръстът на приходите на Facebook за първите три седмици на април остава без промяна, а тези на Snap се увеличават с 15% през април", се казва в доклада.


Отделен доклад на Световния изследователски център на рекламата (WARC) показва, че глобалните маркетингови бюджети за дигитална реклама през април падат за първи път, откакто WARC започва да следи разходите през 2012 г. Рекламата в печатните издания (вестници и списания) отчита най-голям спад, следвана от външната реклама (билборди), радио рекламата и телевизионната реклама.

Рекламата на практика е едно от първите неща, които компаниите ограничават по време на рецесии, а традиционните презентации на телевизиите в САЩ (TV Uprfronts) пред рекламодателите тази година бяха отложени за неопределен период от време.

Много от рекламодателите, участвали в проучване на консултантската компания Advertiser Perceptions, казват, че биха могли да заменят обхвата от традиционните телевизионни реклами с такива в стрийминг услуги и чрез дигитални видео реклами.

Липсата на търсене също така е направила рекламните спотове по-евтини, според данни на WARC. Например, цената на дигиталните видео реклами се очакваше да нарасне с 6.7% в световен мащаб, по прогнози на медийната компания ECI Media Management, но според WARC ръстът ще е от едва 1.3%.

Експерти: Ето как ще изглежда бъдещето на онлайн търговиятаВ момента електронната търговия преживява истински бум във всички сегменти от пазара

По отношение на възстановяването, рекламните разходи в исторически план демонстрират добра връзка с икономическия растеж, отбелязват от Goldman, като при всеки 1% изменение на БВП обикновено рекламните приходи нарастват между два и три пъти.

Възстановяването след пандемията обаче вероятно няма да е толкова голямо, колкото след рецесията от 2008-2009 г. Световният пазар на телевизионна реклама нараства с 14% през 2010 г. - след 7% понижение през 2009 г., според данни на Magna Global.

От Goldman Sachs очакват европейските телевизионни оператори да отчетат ръст в рекламата от едва 6% след спад от 18% през тази година.

Те също така вероятно ще бъдат по-отворени към партньорства и сливания и придобивания (M&A), отбелязват от Goldman Sachs. Италианската Mediaset се очаква да придобие 25-процентен дял в германската ProSieben тази година, например. Авторите на доклада също така очакват повече партньорства при стрийминг услугите — във Великобритания ITV и BBC стартираха Britbox през ноември.

Акциите на телевизионните оператори са най-лошо представящият се сектор на европейския медиен пазар, според доклада на Goldman, като поевтиняват средно с 41% от началото на годината. За сравнение, спадът при компаниите от индекса STOXX 600 Media е 27%.

От Goldman Sachs очакват нетната годишна доходност да намалее с между 30% и 50% за европейските телевизионни оператори през второто тримесечие, като френските канали, като TF1 и M6, ще отчетат най-голям спад, а германските RTL и ProSieben ще бъдат засегнат най-слабо.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg