Guardian: Световните запаси на петрол са завишени

749
Guardian: Световните запаси на петрол са завишени

Светът е по-близо до пика в доставките на петрол отколкото показват прогнозите на Международната агенция за енергия (МАЕ), според британския вестник The Guardian, който цитира неназован източник от агенцията.

МАЕ, която консултира 28 развити държави по отношение на енергийната политика, се очаква днес да публикува своите прогнозни данни.

В предвижданията си от 2008 МАЕ очакваше, че доставките на петрол ще нараснат до 106 млн. барела на ден през 2030 г.

"Много хора от организацията вярват, че поддържането на ниво на доставки в рамките дори на 90-95 млн. барела на ден ще бъде невъзможно, но съществуват опасения, че на финансовите пазари може да се разпространи паника, ако данните бъдат занижени още," според източника на The Guardian.

Базираната в Париж МАЕ многократно предупреждава, че липсата на инвестиции може да доведе до натиск върху доставките, но в същото време твърди, че в земните недра има достатъчно петрол.

В прогнозата на организацията от 2008 г. се казваше, че световните доставки на петрол не се очаква да достигнат своя връх преди 2030 г.

Теорията за пика в доставките на петрол, според която доставките са достигнали или скоро ще достигнат връхната си точка и след това ще паднат дълго време се споделя тихомълком в индустрията.

Интересът към пика в търсенето също нараства. Виждането по този въпрос е, че доставките на петрол ще достигнат връхна точка поради политиката за ограничаване на употребата на горива като част от борбата с глобалното затопляне, а не поради липсата на предлагане.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg