Хаос в големите частни компании в Китай, но това е част от плана на Пекин

1258
Хаос в големите частни компании в Китай, но това е част от плана на Пекин

© Pixabay.com

Мерките на Китай спрямо частните компании изтриха над 1.2 трлн. долара пазарна стойност на много влиятелни китайски компании и предизвика страхове отново бъдещето на иновациите във втората най-голяма икономика в света.

Крайната цел на агресивния опит за контрол от страна на Пекин не е да създава хаос. Правителството иска корпоративните му шампиони да са наясно с това, че използването на капиталистическите пазари е ок, стига то да става съгласно условията на управляващата Китайска комунистическа партия.

Сериозните разпродажби се засилиха в последните месеци, след като китайските власти наложиха глоби на компании, забраниха включването на приложения в онлайн магазини и настояха някои компании да преструктурират напълно бизнеса си.


Стотици милиони долари пазарна стойност бяха изтрити само през последната седмица, след като регулаторните органи обявиха ограничения над индустрията на частното образование и сектора за доставка на храни.

Продуктите „Made in China” се сблъскват с нови логистични проблемиДостъпът до евтино производство у дома предостави на китайските бизнесмени предимство в чужбина. Сега обаче това се превръща в недостатък, тъй като пандемията и напрежението в сектора на търговията се отразяват негативно на международните транспортни канали

Начинът, по който Пекин вижда нещата, е, че усилията за ограничаване на частните компании са с цел защита на икономиката и гражданите на страната от нестабилност. Те също така имат за цел да намаляват отдавнашните опасения относно преработването, неприкосновеността на данните и неравенството в сферата на образованието.

"В крайна сметка мерките на Пекин спрямо частния бизнес са свързани с контрол," казва пред CNN Business Алекс Капри от Hinrich Foundation. "Основният приоритет е да се предотврати поведението сред частните компании, което може да породи по-независими и потенциално неконформистки дейности, които подкопават модела на Пекин, в който държавата е в центъра."

Корпоративният свят в Китай бе разтърсен от реформите на Пекин.

Правителството първо се фокусира върху технологичния сектор, като внезапно изтегли IPO-то на Ant Group през ноември. Компанията, която е известна най-вече с приложението си за рапзлащания Alipay, впоследствие получи разпореждане да преструктурира дейността си и да се превърне във финансова холдингова компания.

Няма част от технологичната индустрия, която да не е в обсега на властите. На Alibaba бе наложена рекордна глоба в размер на 2.8 млрд. долара, след като регулаторите обвиниха компанията за електронна търговия в монополни действия. Други компании, в това число гигантът в сферата на социалните медии и видеоигрите Tencent и платформата за електронна търговия Pinduoduo, също са разследвани за монополно поведение.

В началото на миналия месец на Didi бе забранено да присъства в магазините за онлайн приложения малко след като компанията за споделени пътувания дебютира на борсата в САЩ.

Регулаторните органи се прицелиха и в други индустрии. Други, листвани в САЩ компании, пък са разследвани от властите във връзка със сигурността на данните. На 24 юли Китай забрани на компаниите в сектора на частното образование да набират средства на фондовите пазари и им наложи и други мерки, които ще накарат много от големите компании да променят целия си бизнес модел.

Мерките са " безпрецедентни по отношение на продължителността, интензитета и размерите си," пишат анализатори на Goldman Sachs в доклад от миналата седмица, който определи стратегията като "ребалансиране на социализма и капиталовите пазари."

Китай нарече онлайн игрите „електронни наркотици“Акциите на двете най-големи китайски компании за видео игри поевтиняха

Решението на Пекин да формулира безпрецедентните си мерки като необходимо добро има основание, смятат анализатори.

Регулаторните действия спрямо Didi и други интернет компании, например, се фокусираха върху обвиненията, че тези компании са обработвали неправилно данни на потребителите си в Китай, което крие рискове за неприкосновеността и националната киберсигурност.

Неравенството в сферата на образованието също предизвика множество реформи. Правителството обяви, че индустрията е била "отвлечена" от капиталите и това е "изкривило естеството на образованието."

Образователната система на страната е силно конкурентна и фокусирана върху изпитите, което води да притеснения относно умората у обучаващите се. В същото време частното образование процъфтява, след като семейства от средната класа опитват да дадат начален старт на децата си, подготвяйки ги интензивно за изпити, но тези ресурси струват скъпо.

Това, че правителството се фокусира върху неравенството, е "умен избор," казва Соня Опер, преподавате в университета Бокони в Италия, която изучава китайската икономика и образователен сектор.

Страната също така е все по-притеснена относно безработицата, най-вече при най-младите. Все повече от тях се оплакват от смазващата култура на преработването.

Китайските технологични компании са обвинявани за това, че принуждават младите хора да работят дълги часове и възхваляват културата на преработване.

Рисковете от агресивните действия

Тактиката на Пекин носи и много риск. Заедно с 1.2-те трлн. долара пазарна стойност, които според Goldman Sachs бяха изтрити от популярни компании, анализатори изтъкват и опасенията, че мерките могат да убият предприемаческия дух в Китай, който е съществена част от икономическата либерализация и растеж на страната.

"Засилването на регулациите може да донесе някои ползи на китайския корпоративен свят, тъй като някои сектори са много нерегулирани," казва Стив Цанг, директор на института SOAS Китай към университета SOAS в Лондон. "Засилването на контрола обаче е и сигнал за частните предприемачи, че те трябва да внимават много и да ръководят бизнеса си в тон с насоките на партията."

Реформите всъщност водят до едно нещо, според Цанг, който предупреждава, че икономическото неравенство може да се навреди на легитимността на комунистическата партия, ако бъде подминато.

"Мисля, че президентът Си Дзинпин се опитва не да предприема мерки не срещу частните компании, а да засили регулациите (или партийния контрол) над частните компании, така че всичките те да 'служат на народа' или да следват ръководството на партията," добавя той.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg