Харвард и Йейл в капана на кризата

2746
Харвард и Йейл в капана на кризата

Елитните университети в САЩ отчитат загуби от порядъка на милиарди. Поради рисковани финансови операции авоарите на съответните университетски фондации намаляват значително, съобщава Дойче Веле.

Двете частни висши учебни заведения съобщиха, че средствата в техните фондации, които са вложени до голяма степен в ценни книжа, са се стопили през миналата бюджетна година с цели 30%. Общо Харвард и Йейл са изгубили 17.8 млрд. долара. Авоарите на Харвард, който е най-старият американски университет, са спаднали от почти 37 на 26 млрд. долара. В тези загуби са включени също и загубите от дарения. Авоарите на Йейлския университет са паднали от 23 на 16 млрд. долара.

След години на блестящи финансови печалби сега рискованата инвесторска стратегия на университетите си отмъщава. Много от средствата са били вложени в дялови и в хедж фондове, откъдето парите не могат да бъдан изтеглени в кратък срок. Акциите в пазари на суровини също се оказаха през миналата година нерентабилни.

Още преди месеци Йейлският и Харвардският университет реагираха на финансовите загуби с мащабни мерки за икономии. Харвард не само че спря строителен проект за своето разширяване, но даде и ход на програма за ранно пенсиониране на университетски служители.

Освен това бяха въведени и ограничения при топлата закуска за студенти, живеещи в общежитията към университета. Сериозни финансови загуби са понесъл и други реномирани университети, като тези в Принстън, Стандфорд и Кеймбридж (щат Масазучетс).

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg