Хавайските власти са били предупредени за риска от пожар в Лахайна

1396
Хавайските власти са били предупредени за риска от пожар в Лахайна

© Getty Images / Голяма част от Лахайна, историческата бивша столица на Хавайското кралство, беше унищожена от горски пожари тази седмица

Близо десетилетие преди горски пожар да унищожи крайбрежния град Лахайна на Мауи тази седмица, убивайки най-малко 89 души по данни от събота, доклад на хавайски изследователи е предупредил, че районът е изложен на изключително висок риск от опожаряване, пише The Wall Street Journal.
 
Друг доклад от 2020 г. обвързва пожарите с ветровете от преминаващи урагани – подобно на тези, които разпалиха пожара в Лахайна.
 
Държавната електрическа компания също е изразявала тревоги за риска от горски пожар в района от години. 
 
Местните власти обаче казаха след опустошението тази седмица, че въпреки че са знаели, че горските пожари стават все по-чести в Хавай, те не са били подготвени за този, преминал през Лахайна.
 
Огънят удари крайбрежния град толкова бързо и хвана служителите толкова неподготвени, че сирените за спешна помощ дори не са прозвучали, писа Associated Press.
 
Хаваите разполагат с една от най-големите системи със сирени в света, предупреждаващи хората за всякакви събития, включително горски пожари и урагани. Окръг Мауи има 80. 
 
„Никоя от тези сирени не се задейства“, казва Кевин Кембъл, който успява да избяга от Лахайна с бременната си съпруга Таша. 
 
Други жители казват, че са получили сигнал за пожара, но много от тях не успяват да избягат по единствената задръстена магистрала в града и вземат лодки или плуват на безопасно място.

Getty Images / Дим се издига над останките в Лахайна след опустошителния пожар
 
През 2014 г. Хавайската организация за управление на горски пожари, НПО, работеща с правителствени агенции, пише план за защита и предупреждава, че Лахайна е сред най-застрашените от пожари райони на Мауи поради близостта си до изсъхнали пасища, стръмен терен и чести ветрове.
 
Планът изброява множество мерки, които трябва да бъдат предприети, за да се предпази района около Лахайна от пожари. Те включват обработка на растителността в близост до населените райони, подобряване на способностите за реакция при горски пожари и работа със собственици на земя с цел намаляване на риска от пожар в техните имоти. 
 
Някои препоръки от плана са изпълнени, като усилията за разреждане на храстите и образоването на собствениците на земя, казва водещият автор на доклада и съизпълнителен директор на организацията Елизабет Пикет. Но други, като увеличаването на капацитета за реагиране при извънредни ситуации, са възпрепятствани от липса на финансиране, логистични препятствия и конкуриращи се приоритети.
 
„Наистина е разочароващо и сърцераздирателно да осъзнаваме какво е можело да бъде направено, но не е, защото не успяхме да намерим пари“, добавя Пикет. 
 
Getty Images 
 
Попитан на пресконференция в четвъртък защо щатът не е бил по-подготвен, губернаторът на Хаваите Джош Грийн каза: „Никога преди не е имало горски пожар, който да е засегнал град като този.“
 
Той добави, че служителите са били особено изненадани, че ураганът Дора, който премина през Хаваите тази седмица, е причинил ветрове със сила от 60 мили в час, разпространявайки пламъците в Лахайна толкова бързо, че спешните служби не са могли да реагират. 
 
Шефът на пожарната в Мауи Брад Вентура заяви от своя стана на пресконференцията в четвъртък, че скоростта на пожара е затруднила служителите да предупредят жителите за опасностите.
 
Getty Images / Лодка, унищожена от горския пожар, на брега на Лахайна
 
Опасността от пожари от преминаващи урагани в Хавай обаче е документирана в доклад от 2020 г. на изследователи от Хавайския университет и Центъра Изток-Запад, които свързват избухването на пожари през 2018 г. както на Мауи, така и на Оаху, с ветровете от урагана Лейн. 
 
Подобно на урагана Дора, ураганът Лейн преминава през островите на юг, предизвиквайки четири пожара - три на Западен Мауи и един на Оаху – които засягат около 3000 акра територия.
 
През последното десетилетие средно 20 000 акра са изгаряли годишно в Хавай, повече от четири пъти повече от преди век, според Pacific Fire Exchange, група за изследване на горските пожари.
 
Една от основните причини е разпространението на треви и храсти, които не са местни, казват от Fire Exchange.
 
Авторите на доклада от 2020 г. също посочват, че пожарите, свързани с Лейн, са избухнали в райони, доминирани от неместни видове треви, които са изключително запалими и са се разпространили през последните години, като сега покриват една четвърт от щата.
 
„Не мисля, че е честно да се каже, че никога не сме виждали това да се случва“, казва Дженифър Потър, бивш държавен комисар, отговарящ за комуналните услуги, живееща на Мауи. Тя добавя, че тревогите на обществото относно пожарите на острова са започнали преди няколко години. 
 
През 2019 г. Hawaiian Electric, основната комунална компания на щата, предприема акция с дронове над райони, включително Западен Мауи, за да се идентифицират комунални линии, предразположени към горски пожари.
 
Документи показват, че през 2022 г. Hawaiian Electric е подала молба за финансиране от Комисията за комунални услуги на стойност 189,7 милиона долара, които според компанията са необходими за укрепване на електропреносната мрежа в целия щат, включително за мерки за предотвратяване на горски пожари. 
 
Заявката все още се обработва.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg