Хеджфондовете с най-много бичи залози за петрола от 2007 г.

766
Хеджфондовете с най-много бичи залози за петрола от 2007 г.

Хеджфондовете и други големи спекуланти на пазара са увеличили залозите си, че петролът ще поскъпне с най-много от повече от три години, точно по времето, когато цената му започна да пада. Изминалата седмица беше втората поредна, в която фонд мениджърите се оказаха от грешната страна на пазара.

Така наречените нетни дълги позиции на Нюйоркската търговска борса (Nymex) са нараснали с 67% за седмицата приключила на 13 юли, което е най-голямото увеличение от февруари 2007 г.

Цената на петрола отчете спад в четири от петте дена на Nymex през миналата седмица, приключвайки с понижение от 0.1% на ниво от 76.01 долара за барел на 16 юли. Цената беше се повишила с 5.4% в предходните пет дена, което пък беше най-големият седмичен ръст от май насам.

Цената на петрола падна през миналата седмица на фона на доказателствата, че ръстът на щатската икономика се забавя, което намалява търсенето на петрол в най-енергоемката страна в света.

Хеджфондовете отчетоха най-лошото си второ тримесечие от десетилетие през тази година, губейки 2.79%, според индекса HFRX Global Hedge Fund на Hedge Fund Research.

Нетните дълги позиции сред хеджфондовете и други големи спекуланти по отношение на фючърсите и опциите на петрола на Nymex са се повишили до 84 455 за седемте дена приключили на 13 юли, показват данни на CFTC.

Индексът на потребителското доверие на Thomson Reuters и Мичиганския университет пада до 66.5 пункта за юли в сравнение със 76 пункта месец по-рано. Подразделенията на Федералния резерв в Ню Йорк и Филаделфия също обявиха спад в икономическите си индекси.

Залозите за покачване на цената на петрола могат да донесат печалби в следващите месеци, но е малко вероятно това да се случи скоро според проучване на Bloomberg News. Общо 13 от 33-ма анализатори, или 39%, прогнозират, че цената на петрола ще пада до 23 юли. Дванадесет участниците, или 36%, смятат, че фючърсите ще останат почти без промяна, докато осем участниците прогнозират ръст. Миналата седмица 53% от анализаторите прогнозираха ръст в цената.

Спекулантите са намалили нетните си бичи залози на петрола с 56% от април насам, когато петролът се търгуваше на връх за годината от 86.84 долара за барел на Nymex. Нетни дълги позиции при фючърсите и опциите падат общо с до 50 503 за седмицата приключила на 6 юли, което е най-ниското ниво от повече от година.

Ниската база от миналата седмица пък е преекспонирала значимостта на тазседмичния скок в бичите залози, според Тим Еванс, енергиен анализатор в Citi Futures Perspective в Ню Йорк.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg