Hewlett-Packard с ръст от 26% в печалбата си за първото тримесечие

424
Hewlett-Packard с ръст от 26% в печалбата си за първото тримесечие

Щатският производител на компютри - Hewlett-Packard Co. е продължил да повишава пазарния си дял за сметка на най-големия световен производител Dell Inc. през първото тримесечие на годината, като анализатори заявяват, че това може да продължи и през следващите тримесечия.

В резултат на ръстa на продажбите от 40% на преносими компютри през първото тримесечие на годишна база, печалбата на компанията се е повишила с 26% до ниво от 1.55 млрд. долара, или 55 цента на акция, в сравнение с 1.23 млрд. долара, или 42 цента на акция година по-рано.

Без да се отчитат еднократните разходи на компанията, печалбата е възлязла на 1.8 млрд. долара, или 0.65 долара на акция, което превиши средните очаквания на анализаторите за печалба от 0.62 долара на акция.

Приходите на компанията за тримесечието са възлезли на 25.1 млрд. долара, в сравнение с 22.7 млрд. долара през първото тримесечие на миналата година. И тук резултатът превиши средните очаквания на специалистите, прогнозирали приходи от 24.3 млрд. долара.

Оперативната печалба на компанията се е повишила с 10% през първото тримесечие на годишна база до 1.1 млрд., или 15.3% от приходите на компанията.

Преди да стане ясен резултатът, акциите на компанията регистрираха повишение от 0.36 долара до 43.13 долара, като след оповестяването им регистрираха спад от 0.56 долара до ниво от 42.57 долара за брой.

Компанията е посрещнала или реализирала по-висок финансов резултат от средните очаквания на пазара през последните 10 поредни тримесечия, като в резултат на това инвеститорите започват да очакват такова събитие, което обяснява понижението в цената на акциите на щатската компания след оповестяването на резултата, коментират специалисти.

За настоящото второ за компанията фискално тримесечие от ръководството на НР заявиха, че очакват печалбата да е 57-58 цента на акция и приходи от около 24.5 млрд. долара.

Без отчитането на еднократните разходи, печалбата се очаква да възлезе на 63 цента, което бе с цент под средните очаквания на анализаторите за печалба от 64 цента, а прогнозите им за приходи са в размер на 24.1 млрд. долара.

За цялата 2007 година прогнозите на компанията са за рекордни по размер приходи между 98 и 99 млрд. долара, а чистата печалба на акция се очаква да е в диапазона между 2.35 и 2.40 долара на акция.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg