Холандия е трета в Европа по износ

943
Холандия е трета в Европа по износ

Холандия е трета по износ сред страните в Европейския съюз след Германия и Франция, съобщи Националният статистически институт на Холандия. Това се дължи до голяма степен и на факта, че Холандия играе значителна роля в транспортирането на стоки до други европейски страни.

Холандският износ е нараснал значително през 2007 година. Ако сегашната тенденция продължи, през тази тодина Холандия ще заеме второ място в класацията на страните от ЕС с най-висок износ, като надмине Франция. Холандия изнася основно хранителни продукти и природен газ.

Най-голям износ през миналата година сред страните в ЕС има безспорно Германия с 968 млрд. евро. Холандия е изнесла стоки за около 400 млрд. евро, повече от общата стойност на износа на новите страни-членки в ЕС, присъединили се през 2004 и през 2007 година, сред които е и България.

Относително висок е и разтежът на износа от Холандия, съобщава още статистическият институт на страната. Холандският износ е нараснал приблизително с девет процента, сравнено с 2006 година.

Много страни изнасят предимно стоки, произведени на техния вътрешен пазар, докато Холандия изнася и голям обем стоки, които преди това е внесла. Произведени в Китай компютри например първо са внесени в Холандия, а след това се изнасят за други европейски страни. Приблизително половината от стоките, изнесени от Холандия, са реекспортирани, информира БТА.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg