Храната на бъдещето: инвеститори залагат на насекомите

5417
Храната на бъдещето: инвеститори залагат на насекомите

© Instagram

Група рискови предприемачи проучват дали насекомите и лабораторно отгледаното месо могат да помогнат на нарастващото потребление на храна в Азия.

В търсенето си на нови източници на храна, базираният в Шанхай стартъп акселератор Bits x Bites залага на копринени буби.

През миналата година компанията инвестира в Bugsolutely - местен стартъп, разработващ хранителни продукти на база насекоми.


Обикновено копринените буби се отглеждат заради самата коприна, като самото насекомо не се използва за нищо, след като приключи с „производството“.

Bugsolutely обаче забелязва, че по този начин човечеството хвърля на боклука доста сериозно количество проитеини, витамини и минерали, предава Financial Times.

Така компанията създава закуски с прах от копринени буби в няколко разновидности, като такива със сол или оцет.

„След доста проучвания на потребителите, научихме, че младото поколение не иска да вижда цели парчета насекоми“, казва Матилда Хо, управляващ директор на Bits x Bites.

„Освен това, когато не може да се усети вкусът на насекомите ... става по-лесно за хората да се адаптират към новата концепция. Развълнувани сме как ще се представи този продукт на пазара“, добавя тя.

Bits x Bites е основан през 2016 г. като първия китайски акселератор, специализиращ конкретно в хранителния сектор. Подкрепен от местната компания за подправки Shinho, фондът обикновено реализира инвестиции в размер на до не повече от 500 хил. долара в перспективни фирми за хранителни продукти в замяна на миноритарно участие.

Освен това инвеститорите предоставят и напътствия с цел увеличаване на растежа, както и контакти с потенциални вложители.

В Азия населението нараства, което води след себе си предизвикателства относно достъпа до храна. Китай вече изпревари САЩ по брой затлъстели хора, сочи проучване на Lancet Medical Journal от 2016 г.

В страната има и редица случаи на отровени хора с храна, като през 2008 г., например, гръмна огромен скандал с мляко за бебета, съдържащо индустриални химикали и причинило смъртта на няколко деца.

„Китай заема 20% от световната популация, но само 7% от земята й е обработваема“, казва Матилда Хо. „Това как ще храним населението през следващото десетилетие ще има глобални последици“, добавя тя.

Закуските, приготвени от насекоми, които наподобавят нещо средно между чипс и брускети, могат да са част от решението.

Bits x Bites имат инвестиции в 10 стартъпа, включително Alesca Life, която продава миниатюрни ферми, побиращи се в контейнери, както и Inspecto – разработчик на преносимо устройство, което засича наличието на пестициди и други замърсители на храните.

Всички те са част от индустрия, която, според наблюдатели, се развива бавно, тъй като създава революционни технологии.

„Преди половин век, „зелената революция“ реши проблема с храната чрез химически торове и пестициди, които позволиха масово производство“, казва Сатоши Коике, президент на базираната в Токио компания за технологично земеделие Vegetalia. 

„От тогава няма иновации в начина, по който произвеждаме храна“, добавя той.

Готвенето в бъдеще: само чрез химични съединенияИли как науката може да пребори световния глад

Стартъпите, фокусирани върху храната, развиват дейност и в САЩ, където търсенето на органична храна се засилва през последните години.

Базираната в Калифорния Impossible Foods, която продава бургери с месо, създадено от растения, което има вкус на истинския си първообраз, набра финансиране в размер на 380 млн. долара, откакто стъпи на пазара през 2011 г.

Tyson Foods - най-големият преработвател на месо в САЩ, създаде инвестиционно звено с капитал от 150 млн. долара през 2016 г. с цел инвестиции в стартъпи, разработващи алтернативи на месото.

Броят на инвеститорите по света, подкрепящи стартъпи, занимаващи се с храни и напитки, се удвоява от 223 през 2015 г. до 459 през миналата година, по данни на CB Insights.

Азиатско-тихоокеанският регион също може да се похвали с подобни компании. Една от тях - SproutX, се намира в Австралия, като местният пенсионен фонд Hostplus стои зад нея и нейния фонд в размер на 7.38 млн. долара. 

SproutX инвестира в стартъпи, подобно на Bits x Bites, като досега е вложил в 19 стартиращи компании в различни сфери – от онлайн търговия до роботика. Целта на акселератора е да подобри ефективността на земеделието на континента.

Една от подкрепените компании – SnapTrap, разработва система за автоматично наблюдение за плодови мушици.

Всички пазари имат подобни компании, които разработват решения, свръзани с търсенето на храна по света, но като цяло добре финансираните американски фирми представляват сериозна конкуренция.

Така например Impossible Foods навлиза на пазара на Хонконг, партнирайки си с местни ресторанти.

5 стартъпа, доказващи, че технологиите решават световни проблемиТехнологиите имат безграничен потенциал

Друго препятствие пред иновациите в производството на храна са регулациите.

Насекомите, например, като цяло не са разрешени за консумация в повечето страни в Азия, а положението с лабораторно отгледаната храна е дори още по-неясно,

Дори Администрацията по храните и лекарствата на САЩ наскоро обяви, че ще проведе среща през юли, за да сподели "първоначални мисли" за това как ще регулира храната, произведена по лабораторен начин от клетки на животни.

„Не мисля, че всички ще започнат да се хранят органично през следващите 10 години. Това ще бъде дългосрочна игра“, добавя Матилда Хо. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg