Храните поскъпват с 45% за последните девет месеца

515
Храните поскъпват с 45% за последните девет месеца

Цените на храните са се повишили с 45% за последните девет месеца, сочи доклад на ОН. Трябва да се предприемат спешни мерки за подпомагане на най-бедните, се казва още в изследването.

В световен мащаб се наблюдава дефицит на ориз, пшеница и други основни храни, който оказва негативно въздействие върху най-бедните страни.

Причината за проблема с храните е комбинация от негативни фактори, сред които климатични, исторически най-ниските запаси на суровините на световните пазари, както и значителното повишение на потреблението от развиващите се страни.

Силно въздействие оказва и нарасналото потребление на биогорива, търсенето на които води до изместване на обработваемите площи на зърнените култури за сметка на маслодайни такива.

Силната глобализация, либерализацията на пазарите и урбанизацията са фактори, обхванали световната икономика, които се очаква да оказват въздействие върху цените на храните в световен мащаб и през следващите месеци.

В същото време най-бедните страни производителки на храни и хранителни суровини не се облагодетелстват особено от рекордното поскъпване на суровините поради технологичната си изостаналост.

Няколко развиващи се аграрно-ориентирани страни вече са нетни вносителки на храни като Бангладеш и Замбия. Близо 40% от населението на най-бедните страни, предимно в Африка, страдат от редовно недохранване, сочи още проучването на ОН.

Силното повишение в цените на храните се очаква да доведе до влошаване на ситуацията в тези страни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg