Хронология и речник на финансовата криза в еврозоната

2083
Хронология и речник на финансовата криза в еврозоната

Часове преди да започне извънредната среща на високо равнище на страните от еврозоната, посветена на нов спасителен план за Гърция, Франс прес откроява основните дати във финансовата криза в еврозоната.

Декември 2009 г.

Европейският съюз бие тревога за състоянието на гръцките държавни финанси. Това става два месеца, след като е преразгледан към повишение дефицитът на страната - до 12,7 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) спрямо първоначално обявените 6%.


Рейтинговите агенции понижават оценките си за способността на Атина да плаща дълговете си.

През 2010 година:

- 29 януари - Испания приема тригодишен план за строги икономии на стойност 50 милиарда евро.

- 3 февруари - Гърция приема план за строги икономии. Европейската комисия поставя страната под надзор.

- 8 март - Португалия обявява план за строги икономии, за да намали бюджетния си дефицит, който е достигнал рекордните 9,3 на сто от БВП.

- 30 март - Ирландското правителство обявява план за спасяване на банковия сектор в страната.

- 23 април - Гърция решава да поиска международна помощ.

- 2 май - ЕС и Международният валутен фонд (МВФ) й отпускат помощ за 110 милиарда евро в замяна на обещаните от Атина мерки за строги икономии на стойност 30 милиарда евро.

- 5 май - Гърция е сцена на бурни демонстрации срещу режима на икономии, трима души са убити при пожар, избухнал от хвърлен коктейл "Молотов". Правителственият план за строги орязвания на разходите в бюджета е приет от парламента.

- 10 май - Приет е исторически спасител план в ЕС до 750 милиарда евро с участие на МВФ, който се притича на помощ, за да бъде осигурена толкова необходимата помощ за еврозоната.

- 12-13 май - Испания и Португалия обявяват нови мерки за строги икономии.

- 29 юли - Италианският парламент приема непопулярен план за строги икономии на стойност 25 милиарда евро, след като страната е натрупала един от най-високите дългове в света (близо 120 на сто от БВП).

- 30 септември - Ирландският бюджетен дефицит за 2010 г. е преразгледан към повишение (32% от БВП спрямо предишните 11,6%).

- 28 ноември - Ирландия се споразумява с ЕС и МВФ по спасителен план на стойност близо 85 милиарда евро, от които 35 милиарда евро за предназначени за банките.

През 2011 година:

- 6 април - Португалия решава да поиска международна помощ, две седмици след като премиерът Жозе Сократиш подава оставка, тъй като парламентът отхвърля плана му за строги икономии.

- 5 май - Португалия сключва споразумение с ЕС и МВФ за финансова помощ от 78 милиарда евро в замяна на прилагането на програма за строги финансови ограничения в изразходването на държавните пари.

- 29 юни - Гръцкият парламент гласува за нов план за строги икономии и приватизации, който е решаващ за продължаването на помощта, въпреки че гърците масово протестират срещу него. На 2 юли еврозоната дава зелена светлина за отпускането на заеми за 8,7 милиарда евро, отричайки да има опасност от фалит на страната.

- 30 юни - Италианското правителство приема нов план за свиване на държавните разходи с 47 милиарда евро до 2014 година.

- 11 юли - Еврогрупата обявява укрепване на механизмите на Фонда за финансово подпомагане, но отлага работата по приключването на втория план за подпомагане на Гърция.

- 21 юли - Еврозоната свиква извънредна среща на високо равнище, посветена на Гърция, заради трусовете, които крият опасност да дестабилизират Италия. Целта минимум е да се приключи изработването на спасителния план за Атина.

Речник на дълговата криза

Дефолт по плащанията, преструктуриране на дълга, "подстригване" и "Си Ди Ес". Това е малка част от изразите във финансовия речник, използван напоследък доста често във връзка с дълговата криза в еврозоната.

Франс прес дава пояснения по някои основни термини.

Суап бонд (Bond Swap): това е размяна на облигации.

Частните кредитори на Гърция вероятно ще получат предложение да сменят дълговите книжа, които те имат, с нови с по-отдалечен падеж или срок на изплащане.

Се Де Ес книжата - Credit Default Swaps - (CDS) са финансови продукти, които служат като застраховки срещу фалит на даден длъжник. Често те се използват като чисто спекулативни механизми.

Европа се опасява от взрив на Се Де Ес, ако окаже прекалено силен натиск върху банките да се включат в новия спасителен план за Гърция.

Дефолт (на плащането): неспазване на договор, свързващ кредитодържател с кредитора. Една страна, изпадна в такова положение, ако не може да уреди плащане в определен срок или да плати определена лихва.

Частичен или избирателен дефолт има тогава, когато неспазването на по-горе посочените условия се отнасят за част от дълга. Нарастващ брой страни са готови да приемат този вариант, за да бъде преструктуриран дългът на Атина.

"Подстригване" (haircut): загуба, понесена от кредитор, когато длъжник отказва да му плати всичко, каквото дължи, при преструктуриране на дълга. Когато Аржентина изпадна в криза "подстригването" бе до 70 на сто.

Пазарите от дълго време стигнаха до заключението, че Гърция неизбежно ще мине по този път.

Ролоувър (претъркулване). Решение, предложено от Франция в спасителния план за Гърция да бъдат включени банките. При настъпването на падежа или срока на плащане по дългови книжа кредитори изкупуват обем от книжата, отговарящ на обема, който трябва да им бъде изплатен, а това позволява механично да се отдалечи срокът за плащане.

Рейтинговите агенции предупредиха, че този вариант ще доведе до обявяване на неплатежоспособност или дефолт по плащанията.

Източник: БТА

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg