И европейският шампион по обещания за икономии е...

1752
И европейският шампион по обещания за икономии е...

През последната година плановете за бюджетни икономии в Европа се увеличава. С орязване на десетки милиарди евро, с обещания за нови драстични мерки за съкращаване на разходите, вече е трудно да се направи равносметка. Нека ви подскажем- шест държави се борят за титлата европейски шампион по икономии. Това са Франция, Германия, Великобритания, Италия, Испания и Гърция. Тяхното класиране, направено от Le Post.fr, изглежда така:

Франция: 65 млрд. евро икономии до 2016 г.

Държавен дълг: 86% от БВП

Сред основните реформи, които въвежда Франция, са увеличаване на пенсионната възраст до 62 години през 2017 г., както и драстично орязване на държавните разходи за здравни застраховки. Предвидено е още намаляване на разходите за семейно подпомагане и жилищно субсидиране. Държавата разчита да получи допълнителни приходи от повишаване на данъците и таксите. ДДС във Франция ще скочи от 5.5 на 7 процента за всички „продукти и услуги, с изключение на тези за основни нужди, като например храна“, ще бъдат увеличени корпоративните данъци. Целта е да се постигне дефицит от 0% през 2016 г. спрямо 7.7% от БВП през тази година

Германия: 80 млрд. евро икономии до 2014 г.

Държавен дълг: 83% от БВП

Берлин бе сред първите, които обявиха планове за икономии, още през юни 2010 г. Това е най-строгият план за икономии в страната от края на Втората световна война. Лидерът в еврозоната смята да даде личен пример, намалявайки своя бюджетен дефицит до 3% през 2013 г. спрямо 6% през 2010 г.,а дълга си на 60% спрямо 83% през 2010 г. Планът се основава преди всичко на ограничаване на разходите- замразяване на заплатите на държавните служители, съкращения в държавната администрация, ограничаване на обезщетенията за безработица, намаляване на армията и на разходите за въоръжение. По отношение на приходите бяха въведени нови данъци върху горивата, самолетните билети и др.

Великобритания: 91 млрд. евро икономии до 2015 г.

Държавен дълг: 80% от БВП

Амбициозен, но много болезнен, този план предвижда преодоляване на дефицита за четири години. Страната планира бюджетен дефицит от 1.5% през 2016 г. спрямо 11.1% през 2010 г. Основната мярка е премахването на 300 000 работни места в държавната администрация до 2015 г. и пенсионна реформа, което доведе до най-големите протести на Острова от десетилетия.

Италия: 25 млрд. евро икономии 2013 г.

Държавен дълг: 120% от БВП

Това е най-болезненият план, предприет в Европа. Той предвижда икономии за 20 млрд. евро , сред които увеличаване на пенсионните вноски и изчисляване на пенсиите на базата на целия стаж, а не само на последните заплати. От догодина жените в Италия, работещи в частния сектор, ще се пенсионират на 62 години, а през 2018 г. ще се изравнят с мъжете на 66 години. При обявяването на мерките, италианският министър на социалните въпроси избухна в сълзи. Целта е Италия да се върне на балансиран бюджет през 2013 година.

Испания: 70 млрд. евро икономии до 2013 г.

Държавен дълг: 61% от БВП

Испания прие в края на август нов план за икономии на 5 млрд. евро, за да намали публичния си дефицит до 6% през 2011 г. спрямо 9.2% за 2010 г. Това в допълнение към мерките, предприети от правителството на Сапатеро за икономия на 65 млрд. евро, приети през 2010 г. Шоковата терапия предвижда намаляване на инвестициите, заплатите на държавните служители, пенсиите.

Страната е с най-високото ниво на безработица в еврозоната- 5 млн. души, като почти 45% от младежите под 25 години не работят. В резултат на безработицата, бедността се разпространява. Един испанец на пет живее под линията на бедността.

Гърция: 28.4 млрд. евро икономии до 2015 г.

Публичният дълг 145% от БВП

Атина прие в края на юни план за строги икономии на 28.4 млрд. евро до 2015 г. Горчив хап за малката й икономика. Този план се поделя между увеличаване на данъците и съкращаване на разходите, както и приватизация на държавни активи на стройност 50 млрд. евро. През 2011 г. се очаква гръцкият БВП да се свие с 4.5% с риск да намали данъчните приходи, от които Атина толкова се нужда.

Затова в окончателното класиране се взема предвид размерът на икономиката, размерът и срокът за икономии, и т. н. Тогава класирането ще изглежда така:

6. Франция

5. Германия

4. Великобритания

3. Испания

2. Италия

1. Гърция

Снимка: "Измерителят" на германския дълг над входа на Федерацията на данъкоплатците в Берлин на 21 ноември 2011 г.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg