IBM и Intel задушиха възхода на Уолстрийт

1173
IBM и Intel задушиха възхода на Уолстрийт

В сряда не бяха публикувани значителни макроикономически показатели, които да раздвижат Уолстрийт, но две компании се оказаха достатъчно мощни, за да прекратят продължилият едва два дни възход на пазара.

Сините чипове IBM и Intel разочароваха инвеститорите с резултатите си за първото фискално тримесечие и котировките им се сринаха със съответно 3.53% и 1.83% до $200.13 и $27.95.

IBM, най-тежкият компонент на Dow, който оряза 55 пункта от индикатора, не успя да удовлетвори очакванията с приходите си за периода, поради слаби продажби на хардуер, въпреки че печалбите се оказаха по-силни от очакванията.

Intel паднаха въпреки че както приходите, така и печалбите на производителя на полупроводници надхвърлиха прогнозите. Пазарът обаче бе разтревожен от свиването на маржина на печалбите.

Отделно, покачването на печалбите както на IBM, така и на Intel бе най-слабото от края на 2009 г., когато САЩ едва излизаха от рецесията. Положителният финансов резултат на двата технологични гиганта се вдигна със съответно 0.3% до $24.7 млрд. и 0.5% до $12.9 млрд. Тези две компании се опитват да се преборят със затишието на европейското потребление, като компенсират с продажби в други региона. В САЩ обаче пазарът на персонални компютри се сви през 2011 г. за пръв път от десетилетие.

Надеждите за известна стабилизация на ситуацията в Европа бяха жестоко попарени, след като Испанската банка обяви, че заемодателите в страната ще имат нужда от допълнителни резерви от 29.08 млрд. евро и увеличение на капитала си от 15.57 млрд. евро. Отделно, делът на лошите кредити скочи до 17 годишен рекорд през февруари, удряйки 8.16%. В четвъртък Мадрид ще опита да набере свежи средства чрез аукцион за държавни облигации, и тогава ще стане ясна и присъдата на инвеститорите.

Ако се съди реакцията на Уолстрийт, перспективите не са оптимистични – девет от десетте индустрии, включени в S&P 500, отбелязаха понижение, поведени надолу от технологиите и финансите. Точно тези два бранша бяха фаворитите от началото на годината, със средно покачване от над 17%.

Една тъжна новина също бе калкулирана от пазара – акциите на Berkshire Hathaway клас A паднаха с 1.3% до $119.75 след като стана ясно, че основателят на империята Уорън Бъфет е диагностициран с начален стадий на рак на простатата. Инвеститорите се разтревожиха, въпреки че 81 годишният милиардер ги увери, че състоянието му не е животозастрашаващо.

Genworth Financial Inc. се сринаха с рекордните от 2008 г. насам 24% до $5.87, след като решиха да отложат плана си за публично предлагане на книжата на австралийското си звено за гарантиране на ипотечни кредити, позовайки се на „повишени” загуби в страната. Сега IPO-то се предвижда за началото на 2013 г., вместо второто шестмесечие на 2012 г. Застрахователят ще продаде 40% от дружеството.

Apple се колебаеха накъде да поемат, но в крайна сметка приключиха с понижение от 0.2% до $608.34, въпреки че Goldman Sachs Group Inc. препоръчаха акциите, които поевтиняха с 8.8% за последната седмица и прогнозираха, че технологичният гигант е изправен пред една силна година.

Технологиите обаче са заплашени да загубят титлата си на фаворити, след серията разочароващи счетоводни резултати. След края на търговската сесия, и Qualcomm нанесоха поредния удар, като предупредиха, че продажбите и печалбите за третото им фискално тримесечие няма да успеят да посрещнат очакванията на анализаторите. Акциите на най-големия производител на чипове за мобилни телефони поевтиняха с 3.5% в извънборсовата търговия, до $64.64.

Не всички корпоративни новини тази пролет са разочароващи. EBay Inc. скочиха с 6.5% до $38.20 към 5 следобед нюйоркско време, след като продажбите и печалбите надскочиха прогнозите. По същата причина, Yahoo! Inc. напреднаха с 3.2% до $15.49.

Halliburton Co. добавиха 4.6% към стойността на дяловете си до $34.17. Най-големият в света доставчик на услуги за хидравлично напукване се похвали с повишаващи се печалби за първото тримесечие, след като поскъпването на петрола окуражи компаниите от бранша да разширят добивните си операции в Северна Америка.

Catalyst Health Solutions Inc. скочиха с 34% до $85.23, след като SXC Health Solutions Corp. се съгласиха да закупят компанията в сделка, оценявана на $4.4 млрд. Акциите на SXC Health напреднаха с 11 на сто до $89.36.

В четвъртък, Dow Jones Industrial Average се прости с 82.79 пункта от стойността си, или 0.63%, до 13,032.75, а Standard Poor's 500 падна с 5.64 пункта, или 0.41%, до 1,385.14. Технологично ориентираният Nasdaq Composite се понижи с 11.37 пункта, или 0.37%, до 3,031.45. Около 5.9 млрд. акции смениха притежателя си на пода на щатските борси, или с 12% под среднодневния обем на търговия за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.


 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Genet
# 0
06:06 | 18 June 2012
Your post has lifted the level of dtbeae
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg