IBM подкрепиха сините чипове с 28 пункта

1090
IBM подкрепиха сините чипове с 28 пункта

Докато европейската заплаха тежи в умовете на инвеститорите, напоследък те забравиха, че фондовата търговия би трябвало да получава своята насока от корпоративните новини.

Изминалият четвъртък се оказа изключение от новото правило, което превърна анализаторите от Уолстрийт в политически коментатори.

Не решения на върха, а възходът на няколко знакови позиции бяха главната причина бенчмарк индикаторите да обърнат хода си след отстъплението си в сряда. Разбира се, не навредиха и окуражаващите данни за пазара на труда и цените на жилищата в САЩ.

International Business Machines Corp. обаче носят основната заслуга за покачването на Dow Jones Industrial Average, в който компютърния гигант има 12% тежест. IBM добавиха 28 от общо 46-те пункта, с които напредна индекса, като книжата им скочиха с 1.9% до $197.61.

Това обаче не бе най-значимият напредък сред сините чипове. Макар и с по-малко влияние, Procter & Gamble Co. грабнаха приза за фаворит, като обявиха, че ще съкратят 5700 работни места като част от плана си да орежат разходите си с $10 млрд. до 2016 г. Дяловете от производителя на потребителски стоки затвориха сесията с 3.1% нагоре, на $66.42.

Sears Holdings Corp. бяха третата позиция, която спомогна бенчмарк индикаторите да излязат от негативната територия. Акциите на компанията, които се търгуват на Nasdaq и са включени в S&P500, скочиха с 19% до $61.80, след като веригата мегамаркети обяви, че ще продаде 11 магазина, като се надява да събере около $770 млн. от операцията.

Оптимизмът в четвъртък бе подкрепен и от статистиката, публикувана от Министерство на труда. Броят на новоподадени молби за помощи за безработни се запазва на най-ниското си ниво от март 2008 г. за седмицата, приключила на 18-ти февруари. В същото време, средният четириседмичен брой на получените заявления падна рязко до почти четири годишен минимум.

Макар че се концентрираха над корпоративните новини, брокерите не забравиха Европа. Те обаче пренебрегнаха понижената оценка на Европейската комисия за икономическото развитие на региона и приветстваха доклада, разкриващ, че бизнес доверието на германските мениджъри се покачва с по-силно от очакваното темпо.

Апетитът за инвестиции бе подхранен в четвъртък и от изчисленията на Федералната агенция за жилищно финансиране, според която цените на домовете се съвземат с 0.7% през декември, надскачайки прогнозите на анализатори. Новината подкрепи жилищните строители, като компонентата на S&P, следяща представянето им, скочи с 2.3 на сто. Акциите на KB Home напреднаха с 4.4% до $11.75, а на PulteGroup – с 4.8% до $8.73.

Dow Jones Transportation Average, който се счита за мерило на икономическото развитие, прекрати тридневния си спад, за да навлезе с 0.7% в позитивна територия.

Vivus Inc. предложиха нова надежда на хората, оплакващи се от излишни сантиметри по талията си. Фармацевтът се доближи с една крачка до получаване на регулаторно одобрение за медикамента си против затлъстяване Qnexa, и акциите на компанията скочиха със 78% до $18.73.

Тези, които не следят теглото си, без угризения насочиха вниманието си към пивоваря Boston Beer's. Печалбите на производителя на бирата Sam Adams за последното тримесечие скочиха с 46%, подкрепени както от лекото увеличение на продажните цени, така и от засиления потребителски интерес. Уолстрийт обаче бе угрижен за бъдещите доходи на компанията на фона на поскъпването на ечемика. Затова и котировките по позицията паднаха с 4.4% до $100.01.

Обратно към добрите новини - Target Corp. скочиха с 2.9% до $54.50, след като втората по големина верига мегамеркети в САЩ надскочи очакванията на анализаторите със счетоводните си резултати за последното тримесечие, до голяма степен благодарение на клиентските карти, осигуряващи отстъпки.

За сметка на това, конкурентите им от Safeway Inc. отстъпиха със 7.6% до $20.95, след като продажбите в магазините, отворени от поне година, нараснаха с едва 1.5% през последното тримесечие, под очаквания от анализаторите напредък от две на сто.

MetroPCS Communications Inc. се похвалиха с най-значимия си скок от ноември 2008 г. насам, като поскъпнаха с 14% до $11.70. Доставчикът на предплатени мобилни услуги успя да изненада приятно Уолстрийт с печалбата си за последното тримесечие.

Apple Inc. се покачиха с 0.7% до $516.39. Говорейки на годишното събрание на акционерите, главният изпълнителен директор Тим Кук заяви, че технологичният гигант продължава с „активните си дискусии” как да използва набраните свежи средства и инвестиции в размер на $97.6 млрд.

Hewlett-Packard Co. бяха аутсайдера на Dow, сривайки се с 6.5% до $27.05, след като слабите продажби на персонални компютри удариха очакванията за печалбите за второто тримесечие.

Производителите на соларни панели продължават да губят инвеститорски интерес, докато Германия отново потвърди, че планира да ограничи субсидиите си за индустрията, като част от плана си да озапти бума на новите инсталации. First Solar Inc. отстъпиха с 8% до $37.20, а Trina Solar Ltd. – с 12 на сто до $8.63.

В крайна сметка, Dow Jones Industrial Average приключи деня с повишение от 46 пункта, или 0.4%, до 12 985. Standard & Poor's 500 напредна с 5.8 пункта, или 0.4%, до 1 363, а технологично ориентираният Nasdaq Composite добави 0.8% към стойността си до 2 957.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg