Идва ли краят на глобалното икономическо забавяне?

892
Идва ли краят на глобалното икономическо забавяне?

© Pixabay

Напрежението около търговските конфликти отслабва, а повечето централни банки по света разхлабват монетарната си политика.

Двете тенденции се движат в унисон за първи път от близо две години насам и имат шанса да върнат световната икономика на пътя на растежа в началото на 2020 г. Това се посочва в анализ на американската банка Morgan Stanley, цитиран от CNBC.

“Спадът на напрежението около търговските войни, които са една от основните причини за свиването на икономиката, ще намали несигурността за бизнеса и ще увеличи ефективността на монетарните стимули”, смятат експертите на Morgan Stanley.

Те прогнозират ръст на глобалния вътрешен продукт от 3.2% през 2020 г., докато за тази той ще е около 3%.


Според експертите изпълнението на тези очаквания в най-голяма степен е свързано с хода на преговорите между САЩ и Китай, както и дали на 15 декември ще влязат в сила новите мита, с които американският президент Доналд Тръмп заплаши Пекин.

Ако това се случи, ръстът на световната икономика ще се забави до 2.8% в последното тримесечие на 2019 г., а възстановяването може да се отложи чак за есента на 2020 г.

Оптимизмът на инвеститорите за “разведряването” на взаимоотношенията между САЩ и Китай доведе до ръст на борсовите индекси на Уолстрийт в края на миналата седмица.

Dow Jones Industrial Average достигна нови рекордни стойности, а икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу заяви, че двете страни са “много близо до сключването на сделка”.

В китайските медии също се появи информация, че представителите на Вашингтон и Пекин са провели “конструктивен диалог” през уикенда и са близо до оформянето на предварително споразумение.

Но въпреки това идеята за премахване на част от “наказателните” мита доведе до разделение в Белия дом. Тръмп публично заяви, че не е поемал никакъв ангажимент да премахва санкциите върху китайския внос, а Пекин, от своя страна, не иска да се обвързва с обещанието за доставка на американска селскостопанска продукция за 50 милиарда долара – условие, което неколкократно беше поставено от президента на САЩ.

Анализаторите на Morgan Stanley обаче отбелязват, че за първи път през последните 7 тримесечия спадът на напрежението около търговските конфликти върви успоредно с обявяването на серия от нови монетарни стимули.

20 от общо 32 централни банки, които експертите на финансовата институция следят, в момента понижават лихвените проценти и планират нови финансови облекчения.

“Очакваме разхлабването на монитарната политика да продължи, а до март 2020 г. среднопретегленият основен лихвен процент в глобален мащаб да падне до 7-годишно дъно”, се посочва в анализа на американската банка.

Франция ли е новият икономически локомотив на Европа? След като години наред изоставаше от Германия по почти всички ключови икономически показатели, днес Франция има с какво да се похвали

Икономистите обаче са на мнение, че в Съединените щати растежът ще е по-слаб от този на развиващите се пазари. БВП на САЩ ще нарасне с 2.3% през 2019 и с 1.8% през 2020 г., тъй като американската икономика вече е в късната фаза на своя възходящ цикъл, според прогнозата на Morgan Stanley.

Решението на Федералния резерв да пониши лихвите с общо 75 базисни пункта за изминалата година доведе до ръст на потреблението и предизвика поскъпване на недвижимите имоти.

Така бяха неутрализирани последствията от търговската война, а икономическото забавяне беше овладяно, но позитивните ефекти вече до голяма степен са “изконсумирани”, смятат още експертите на финансовата институция.

“През 2020 г. американската икономика ще забави темповете на растеж, но все пак ще остане на стабилна основа и ще бъде изложена на по-малко външни сътресения. В същото време тя ще може да разчита на повече монетарни и фискални стимули”, се посочва още в анализа.

В своето изказване пред Конгреса миналата седмица управителят на Фед Джеръм Пауъл заяви, че основният лихвен процент едва ли ще се промени в близко бъдеще, поне докато основните икономически показатели остават близо до насотящите си нива.

Според Morgan Stanley през 2020 г. лихвите ще останат без промяна чак до втората половина на 2021 г. Тогава икономистите на банката очакват две повишения, в случай че инфлацията достигне ниво от поне 2.5 на сто.

В прогнозата на американската банка се посочва още, че основните рискове за икономиката остават свързани с развитието на търговските конфликти, както и с предстоящите президентски избори в края на 2020 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg