Идва ли краят? ООН публикува "Наръчник за оцеляване на човечеството"

2033
Идва ли краят? ООН публикува

© Getty Images

ООН публикува нов доклад, в който призовава правителствата по света да предприемат спешни действия в усилията за справяне с климатичните промени.

Документът предупреждава, че настоящите планове не са достатъчни, за да се предотврати най-лошото, което може да очаква човечеството, пише CNBC.

Междуправителствената експертна група на ООН по изменението на климата заяви, че безпрецедентното предизвикателство да се задържи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива е още по-голямо през последните години поради непрестанното увеличаване на глобалните емисии на парникови газове.

Това е довело до по-чести и по-интензивни екстремни метеорологични явления, които предизвикват все по-опасни последици за природата и хората във всеки регион на света, се казва в доклада.

За ограничаване на затоплянето до 1,5 градуса по Целзий ще е необходимо дълбоко, бързо и устойчиво намаляване на емисиите на парникови газове във всички сектори, се казва в доклада, като се отбелязва, че световните емисии трябва да бъдат намалени почти наполовина до 2030 г.

Държавите от ООН приеха исторически договор за опазване на океаните Преговорите бяха забавени в продължение на години заради разногласия относно финансирането и правата за риболов

Температурният праг от 1,5 градуса по Целзий е широко признат за решаващ, тъй като над това ниво т.нар. критични точки стават все по-вероятни. Това са прагове, при които малки изменения могат да доведат до драматични промени в цялата екосистема за живота на Земята.

"Въвеждането на ефективни действия в областта на климатичните промени не само ще намали загубите и щетите за природата и хората, но и ще осигури по-големи ползи", заяви председателят на Междуправителствената експертна група на ООН. "Настоящият обобщаващ доклад подчертава спешната необходимост от предприемане на по-амбициозни действия и показва, че ако действаме сега, все още можем да осигурим устойчиво бъдеще."

Обобщаващият доклад, одобрен по време на сесията на ООН в Швейцария, предоставя на световните лидери стандартно обобщение на съвременната наука за климата. Това е първият изчерпателен доклад на експертната група на ООН по въпросите на климата след Парижкото споразумение от 2015 г. и бележи заключителната глава на шестия цикъл на оценка на групата.

Минната индустрия се насочва към дъното на океана. Какво може да се обърка?Можем ли изобщо да използваме ценните дълбоководни метали за бъдеще, задвижвано от възобновяема енергия?

Очаква се констатациите, изведени след 10 000 страници изследвания от шестте доклада за оценка, да послужат като наръчник за справяне с извънредната ситуация, свързана с климата.

"Климатичната бомба със закъснител тиктака. Но днешният доклад е наръчник за оцеляване на човечеството", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той определи доклада като "ясен призив за масирано ускоряване на усилията в областта на климата от страна на всяка държава, всеки сектор и във всяка времева рамка".

 

"Накратко, нашият свят се нуждае от действия в областта на климата на всички фронтове - всичко, навсякъде и едновременно.", добави той.

Междуправителственият комитет по изменение на климата (IPCC) заяви, че има повече от достатъчно глобален капитал за бързо намаляване на емисиите на парникови газове, ако се премахнат съществуващите пречки. Според авторите на доклада ролята на политиците в целия свят е от решаващо значение за намаляването им, наред с инвеститорите, централните банки и финансовите регулатори.

"Днешното послание е пределно ясно: постигаме напредък, но не е достатъчен", заяви американският представител по въпросите на климата Джон Кери. "Разполагаме с инструментите, за да предотвратим и намалим рисковете от най-тежките последици от климатичната криза, но трябва да се възползваме от този момент, за да действаме сега", каза Кери.

Констатациите в доклада подчертават загубите и щетите, които светът вече претърпява и вероятно ще продължи да претърпява при липса на ефективни действия в областта на климата.

"Справедливостта по отношение на климата е от решаващо значение, тъй като тези, които са допринесли най-малко за изменението, са непропорционално засегнати", заяви Адити Мукерджи, един от 93-те автори на този обобщаващ доклад.

"Почти половината от населението на света живее в региони, които са силно уязвими от изменението на климата. През последното десетилетие смъртните случаи от наводнения, суши и бури са 15 пъти повече в силно уязвимите региони", добави тя.
Въртенето на земното ядро се забавя, да очакваме ли Апокалипсис? Според скорошна статия, публикувана в списание Nature Geoscience, земното ядро е променило начина си на движение

Според учените светът е повишил температурата си с около 1,1 градуса по Целзий след повече от век изгаряне на изкопаеми горива, както и неравномерно и неустойчиво използване на енергията и земята.

За да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, Международната агенция по енергетика вече предупреди, че инвеститорите не трябва да финансират никакви нови проекти за доставка на изкопаеми горива, а научните изследвания показват, че почти половината от съществуващите обекти за производство трябва да бъдат преждевременно изведени от експлоатация.

Учените предупреждават, че годината, в която ще надвишим 1,5 градуса по Целзий може да наближи много по-бързо от очакваното. Междуправителственият комитет по изменение на климата заяви още в края на миналата година, че човечеството е достигнало до момента "сега или никога", за да предотврати климатичната катастрофа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg