IKEA с рекордна печалба за изминалата година

1672
IKEA с рекордна печалба за изминалата година

Най-големият световен производител на мебели – шведската компания IKEA, отчете рекордна печалба за фискалната 2010-2011 година, вследствие на ръста в продажбите си и по-голям дял на почти всички пазари, където е представенa.

Чистата печалба на частната шведска компания, известна с ниските цени на своите мебели, се е повишила за посочения период с 10.3% до 2.97 млрд. евро за годината до миналия август.

Приходите на компанията са се повишили с 6.9% до рекордните 25.17 млрд. евро, като отворените за последната година магазини са допринесли за 2.7% от ръста в продажбите.

„Регистрирахме ръст на пазарния си дял на почти всички пазари“, коментира изпълнителният директор на компанията Микаел Олсън.

„Въпреки поскъпването на суровините и материалите, ние успяхме да понижим цените на стоките, достигащи до нашите клиенти, с 2.6%, като качеството на стоките и услугите значително се е повишило“, допълва още той.

Най-голям ръст са регистрирали продажбите на компанията в Русия, Китай и Полша.

За сравнение през фискалната 2009-2010-та година печалбата нарасна с 6% до 2.69 млрд. евро, докато продажбите регистрираха ръст от 8% до рекордните 23.5 млрд. евро.

Компанията планира да инвестира 3 млрд. евро в магазини, предприятия и търговски центрове, както и в развитие на вятърни и слънчеви системи за добив на енергия през тази година.

Веригата е открила 7 нови магазина през тази година, което е по-малко откритите 12-те през предходната година. Към август 2011 година компанията разполага с 287 магазина в 26 страни с персонал от 131 000 души.

Да припомним, че първият магазин на IKEA в България отвори врати в София на 20 септември. От веригата съобщиха, че са наели над 330 души в страната ни.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg