IKEA строи домове, струващи колкото купувачът може да плати

5615
IKEA строи домове, струващи колкото купувачът може да плати

IKEA завладя света със своите практични и достъпни мебели. Сега е ред на жилищното строителство.

Уърдинг - град в южната част на Англия, обмисля план за работа с BoKlok, съвместно предприятие между IKEA и шведската строителна фирма Skanska.

Това би бил първият проект на BoKlok във Великобритания, тъй като предишните планове за изграждане на жилища в Уърдинг бяха осуетени от финансовата криза.


Групата, чието име на шведски означава „живей умно”, е изградила над 11 хил. жилища в Швеция, Финландия и Норвегия, пише CNN. 

Технологията на компанията наподобява модела на мебелите IKEA. Жилищата се изграждат в завод, след което се сглобяват бързо. Подобна стратегия може да послужи като мярка срещу високите цени на имотите, които стават все по-недостъпни за обикновените британци.

Още повече, че шведите прилагат иновативна стратегия за продажба на тези домове, при която купувачите плащат толкова, колкото могат да си позволят. Подобно нововъведение може да промени пазара на недвижими имоти.

Жилищата във Великобритания

Предложението към град Уърдинг, което ще премине обстоен финансов анализ през идните месеци, представлява необичаен модел за достъпни жилища.

BoKlok предлага да изгради 160 жилища на земя, отпусната на лизинг от местната градска управа, като 30% от домовете ще бъдат общински жилища. Домовете ще могат да се населят след 2 години.

Проектът ще се развива под иновативнния модел на BoKlok на име Left to Live, при който купувачите плащат толкова, колкото могат да си позволят, след като бъдат извадени разходите им за данъци и живот.

Плащанията, обикновено възлизащи на 1/3 от нетния месечен доход, представляват 25-годишни ипотеки.

Градските власти посочват, че проектът ще позволи на Уърдинг бързо да се снабди с качествени жилища. Говорител на градската управа уточнява, че този вид строителство, при което сградите се произвеждат на модулни части, след което се сглобяват, може да бъде особено полезен за Уърдинг, тъй като градът не разполага с много свободна земя.

Искате къща в Италия за 1 евро? Пригответе си поне 50 хил.Преди три години в Италия започна една интересна инициатива – продажба на стари къщи в отдалечени селски райони на симовличната цена от едно евро

Според проекта строителството може да започне през януари 2021 г., като през април същата година купувачите ще могат да започнат да се нанасят.

От BoKlok не потвърждават за проекта, но признават, че разглеждат места за строеж във Великобритания.

Влиянието на IKEA

BoKlok работи по своите достъпни жилища по модел, отдавна пробван и проверен от IKEA. „BoKlok беше създадена по начина на IKEA: големи обеми, ниски цени”, сочи публикация в блога на Skansa от 2011 г.

„Индустриализираното производство и големите обеми - с други думи, повторение - намаляват цените и спестяват време при планирането”, пише в блога.

Съвместното предприятие контролира цялата верига за доставки, включително придобиванията на земя, заводското производство, продажбите и маркетинга.

Това също помага за съкращаване на разходите. BoKlok разчита на дървесина за изграждане на жилищата и не купува земи, освен ако не знае, че може да ги разработи бързо.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg