Икономическият растеж в Европейския съюз ще се забави през 2007-2009 г.

657
Икономическият растеж в Европейския съюз ще се забави през 2007-2009 г.

Икономическият растеж в Европейския съюз ще се забави през 2007-2009 г., се посочва в разгласените днес есенни икономически прогнози на Европейската комисия.

Очакваме годишното темпо на растеж, което през тази година ще е 2,9 на сто, да бъде 2,4 процента, както през 2008 г., така и през 2009 година. Причините за това са вълненията на финансовите пазари това лято, забавянето на икономиката на САЩ и постоянно растящите цени на петрола, заяви комисарят по икономическите и валутни въпроси Хоакин Алмуния, който представи прогнозите.

За България в тях се посочва, че реалният икономически растеж в страната ни през първата половина на 2007 г. е 6.4 на сто срещу 6.1 на сто през 2006 г., като това се дължи основно на силното вътрешно търсене.

През 2008 и 2009 г. се очаква да има известно ребалансиране на икономическата активност в България. Въпреки това икономическият растеж ще остане висок, което ще отразява тенденциите в българската икономика и продължаващите усилия за настигане на икономиките на другите страни в Европейския съюз, се казва в прогнозите.

Българската икономика показа признаци на прегряване през тази година. В същото време се засилиха исканията за увеличаване на заплатите, нарасна инфлацията и се разшириха външните дисбаланси. Бурното наемане на работна ръка и големият спад на безработицата доведоха до сериозни проблеми на пазара на труда, където се наблюдава засилен недостиг на работна ръка, особено на висококвалифицирана.

В резултат растежът на номиналните работни заплати ще се увеличи рязко след края на 2006 г. със 17 на сто. Натискът за по-високи заплати ще остане силен през периода 2007-2009 г. Въпреки че се очаква производителността на труда да нарасне с около 5 на сто през 2009 г., това би могло да доведе до значително увеличение на трудовите разходи, което ще намали печалбите на компаниите и ще засили инфлационния натиск, се отбелязва още в тях.

Образованието е много важно за всяка страна, тъй като то също спомага за увеличаване на производителността на труда. В същото време исканията за увеличаване на работните заплати трябва да бъдат внимателни, защото прекомерното им увеличаване не само в образователния, но и в други сектори, без да е съпроводено с паралелно увеличаване на производителността на труда, може да се отрази отрицателно на конкурентоспособността на българската икономика и да доведе до засилен инфлационен натиск, заяви Амелиа Торес, говорителка на комисаря Хоакин Алмуния, в коментар за икономическите прогнози за България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg