Икономическото доверие в Еврозоната пада повече от очакваното през август

530
В условията на надвисналата опасност от рецесия доверието на европейците в икономиката на Стария континент е намаляло през август с повече от предварителните прогнози на икономистите, пише Bloomberg.

Индексът на икономическото доверие, което обединява доверието на потребителите и на ръководителите на компании, е намалял до 88.8 пункта през август, в сравнение с 89.5 пункта през юли, съобщиха днес от Европейската комисия. Това е резултат под нивото на предварително прогнозираните от 26 икономисти 89.3 пункта. Инфлацията намалява до 3.8%, в сравнение с 4% миналия месец.

Цената на петрола, която повиши инфлацията в световен план, е паднала с почти 20%, от както достигна рекордното си ниво от 147.27 долара за барел миналия месец. И докато това намалява цените на горивата, инфлацията в Европа все още е двойно по-висока от предварителния таргет на Европейската централна банка (ЕЦБ), от която дават индикации, че все още не бързат да намаляват лихвените проценти независимо от това, че растежът се забавя.

Предварителните прогнози бяха, че през август инфлацията ще остане на ниво от 4%, което е 16-годишен връх, показва проучване на Bloomberg News измежду 31 икономисти. Данни, изнесени тази седмица, показаха, че инфлацията в Германия, Испания и Белгия е намаляла миналия месец.

ЕЦБ, която има за цел да поддържа инфлацията под 2%, повиши основната си лихва до ниво от 4.25% на 3 юли, което е седемгодишен връх. От финансовата институция оставиха лихвените проценти непроменени през този месец.

Икономиката на 15-те нации от Еврозоната бележи спад през второто тримесечие, докато производството и сектора на услугите се свиват през август. Фабричните поръчки в Германия бележат спад в последните седем месеца.

Доверието сред производителите намалява повече от предварително прогнозираното до -10 този месец, в сравнение с -8 през юли. Доверието сред търговците на дребно също намалява, според днешния доклад на ЕК. Потребителското доверие е нараснало с 1 пункт, в сравнение с ниво от -20, отчетено през юли. Потребителското доверие във Великобритания се задържа на почти рекордно ниско ниво през август, обявиха от GfK днес.

Безработицата в Еврозоната остава на ниво от 7.3% през юли, сочи отделен доклад.

Европейските компании и потребители виждат по-малка вероятност от нарастване на цените. Измерителят на очакванията на компаниите относно продажните цени пада до 17 през август, в сравнение с 20 през юли. Очакванията на потребителите относно цените намаляват от 30 до 22 пункта, което е под средното ниво за последните 18 години.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg