Икономическото развитие на бедните държави е спъвано от технологичното им изоставане

574
Икономическото развитие на бедните държави е спъвано от технологичното им изоставане

Икономическото развитие на най-бедните държави е спъвано от технологичното им изоставане, което ги обрича да произвеждат стоки с ниска добавена стойност. Това отбелязва Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД) в доклад, цитиран от Франс прес.

Петдесет особено бедни държави са в категорията на т. нар. най-слабо развити държави (НСРД). Около 30 от тях са в Африка.

Повечето от тези държави вече са успешно интегрирани в световната икономика. Те привличат преки чуждестранни инвестиции и увеличават износа си, но остават на най-ниско ниво по отношение на икономическото и технологичното развитие, се отбелязва в доклада.

"В НСРД има 94.3 научни работници на един милион души. В развиващите се страни те са 313, а в богатите държави - 3728", се изтъква в доклада.

В развиващите се държави 50 процента от вноса е технологично оборудване. В НСРД този процент е само 20.

Затова НСРД са обречени да произвеждат стоки с ниска добавена стойност, за които е достатъчна нискоквалифицирана работна ръка, отбелязва ЮНКТАД.

Това показва, че либерализацията на търговията не води непременно до увеличаване на технологичните придобивки, обобщи пред журналисти в Женева генералният секретар на ЮНКТАД Супачай Паничпакди. Той препоръча правителствата да прилагат политики, които благоприятстват и приемат технологиите.

В доклада на ЮНКТАД се изразява безпокойство и от "изтичането на мозъци".

През 2004 г. в развитите страни живеят и работят около един милион висококвалифицирани работници от НСРД. Това прави 15 процента от 6.6 милиона души, които са получили университетско образование в най-слабо развитите държави.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg