Икономическото сътрудничество между Италия и Сърбия се засилва

452
Икономическото сътрудничество между Италия и Сърбия се засилва

През последните три години значително се е подобрило икономическото сътрудничество между Италия и Сърбия и са се увеличили инвестициите, пише днес финансово-политическият всекидневник "Денаро", цитиран от БТА.

Италианската политика в случая е противоположна на общата тенденция към видимо ограничаване на международното присъствие, свързано с икономическото сътрудничество със Сърбия. Тъкмо обратното, много бизнес организации от различни италиански области откриват свои представителства в Белград и развиват делови контакти на различни нива, се посочва в информацията.

Сърбия представлява огромен интерес за италианските предприятия. Тя е привлекателен пазар и от чисто количествена гледна точка, защото там са премахнати повечето бариери и има зони на свободна търговия с бившите югославски републики (с изключение на Словения), както и с България, Румъния и Албания. На сръбска територия се пресичат двата най-важни коридора, които свързват Западна Европа с Близкия изток.

Италианските предприятия, които действат в Сърбия, имат предимството да произвеждат извън данъчния обсег и трудовите разходи на ЕС, а в същото време се ползват с лесен достъп до неговите пазари.

Другото предимство е двустранното споразумение за свободен обмен между Русия и Сърбия, което позволява на италианските производители да достигнат в перспектива до 150 милиона руски потребители без митнически ограничения,отбелязва всекидневникът.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg