Икономиката в Годината на дракона

1336
Икономиката в Годината на дракона

В китайския зодиак 2012 е годината на дракона, който предвещава година на преход, несигурност и промяна, коментира Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Икономиките в Азиатско-тихоокеанския регион са изправени пред значителна несигурност. Импулсът за икономическо възстановяване на САЩ, въпреки положителните данни през последните месеци, ще бъде умерен в най-добрия случай.

Годината на дракона се характеризира също с политическа несигурност с президентските избори в САЩ и Франция, както и промяна на управляващите в Китай. През есента на 2012 г. 18-тия Национален конгрес на Комунистическата партия на Китай ще избира нов централен комитет, припомня Би Би Си.

Независимо от политическата и икономическа несигурност, пред които е изправена световната икономика, Азиатско-тихоокеанския регион се очаква да продължи да бъде най-бързо развиващият се регион през годината с растеж до 5.3% спрямо 4.5% през 2011 г.

Непрекъснатото нарастване на китайското търсене на износ от останалата част на Азия ще помогне за смекчаване на въздействието на по-слабото търсене на износ от потъналата в рецесия еврозона. Китайското правителство също така предприе програма за изграждане на 36 млн. жилища за домакинствата с ниски доходи през 2011-2015 г.

Японската икономика се очаква да постигне умерено възстановяване през 2012 г., което се дължи на нормализиране на индустриалното производство и на въздействието на фискалните стимули. Японското промишленото производство се очаква да нарасне с 9.5% през 2012 г., след спад от 2.8% през 2011 г.

Икономики като Сингапур, Малайзия и Хонконг се очаква да изпитат известно забавяне на икономическия растеж.

Най- голям риск за перспективите на страните от Азиатско-тихоокеанския регион представлява еврозоната. Ако усилията на 17-те правителства за стабилизиране на икономиката се провалят, регионът може да изпадне в тежка криза.

Всяко такова развитие има потенциал да предизвика глобална рецесия с тежки негативни шокове, спад на световната търговия и глобална кредитна криза.

Автор: Леся Бакалова

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg