Икономистът Том Лий: Имаме най-ясния знак, че САЩ ще избегнат рецесия

1918
Икономистът Том Лий: Имаме най-ясния знак, че САЩ ще избегнат рецесия

© Pixabay

За първи път от две години насам анализаторите ревизират корпоративните печалби през първите два месеца на тримесечието.

Според Том Лий от агенцията за макроикономически анализи и проучвания Fundstrat, положителните ревизии на печалбите са най-ясният досега знак, че икономиката на САЩ ще избегне рецесията, пише BusinessInsider.

"По време на рецесия ревизиите на оценките намаляват, а след това абсолютно се понижават. Но нека да разгледаме този цикъл: последният път, когато имахме положителни ревизии, беше третото тримесечие на 2021 г., а оценките се понижаваха през 2022 г., след това се изравниха и последва повишение. За мен това е навлизане в експанзия, а не рецесия. Мисля, че това е добра новина", обяснява Лий във видео актуализация за клиентите.


"Повишаването на оценките за печалбите на S&P 500 е силен аргумент, че икономиката на САЩ навлиза в експанзия. Макар че някои биха могли да твърдят, че това ще доведе до необходимостта Федералният резерв да продължи с повишенията на лихвите, не е задължително", допълва Лий.

По-силната икономика може да ускори инфлацията и да доведе до по-нататъшно повишаване на лихвените проценти, което да навреди на пазара на акции, но Лий се позовава на скорошен документ на Федералния резерв в Чикаго, който показва, че темповете на инфлацията са укротени.

"Според прогнозата на модела вече извършеното затягане на паричната политика е достатъчно, за да се върне инфлацията близо до целта на Фед от 2% до средата на 2024 г., като същевременно се избегне рецесия", се казва в документа.

Дейвид Розенберг: Ще е чудо, ако избегнем рецесия. Близо сме до 2008 г.

Том Лий е признат за един от най-високопоставените институционални анализатори на Уолстрийт, който има верни последователи от десетилетия.

Бившият главен стратег по акциите в САЩ на JP Morgan казва, че има мисия да предостави на физическите лица изследванията и инструментите за информирани инвестиционни решения и да изравни условията на конкуренция.

Известният като "кралят на облигациите" Джефри Гъндлах е на противоположното мнение.

Спред него икономиката на САЩ се движи към рецесия, тъй като финансите на потребителите се влошават, а инфлацията може отново да се повиши.

"Смятам, че икономиката ще се разбие в стената през следващите шест или осем месеца и ще има истинско спиране на потребителската активност поради всички тези лихвени плащания", коментира той пред Fox Business.

Истински лоша икономика: Нобеловият лауреат Стиглиц обяснява къде греши ФедСтиглиц предполага, че икономическото меко приземяване, което Фед се опита да предизвика, може да се осъществи, но в резултат на поредната щастлива политическа

Милиардерът и главен изпълнителен директор на DoubleLine Capital отбелязва, че много американци са успели да заделят пари по време на пандемията.

Те са се възползвали от програмите за държавна помощ, включващи стимулиращи чекове за домакинствата и спешни субсидии и опрощаване на заеми на предприятията. Всички тези допълнителни парични средства стимулираха икономиката и цените на активите, което доведе до историческа инфлация миналата година.

Потребителите обаче са изчерпали тези спестявания, казва Гъндлах. Сега те са изправени пред "опасен коктейл" от завишени разходи за живот, по-високи наеми, по-високи лихви по кредитните карти, възобновяване на изплащането на студентски заеми и предстоящи данъци, допълва той.

"В момента сме в много сложна ситуация. Все още имаме много високи цени, но вече нямаме всички тези пари наоколо и излишните спестявания отиват на минус."

JPMorgan: Потребителите похарчиха всички спестявания от пандемиятаТова е една от основните причини цените на акциите да продължат да падат, според водещ анализатор на банката

"Кралят на облигациите" прогнозира, че множеството финансови затруднения ще доведат до спад на икономиката.

Той предупреждава, че Федералният резерв, който от миналата пролет насам повиши лихвените проценти от почти нула до над 5%, за да свали инфлацията, рискува да прекали и не бива да вдига разходите по заеми още повече.

Експертът предупреждава, че след като настъпи рецесия, инфлацията, която се забави от над 9% в пика си миналото лято до около 3%, може да се превърне в дефлация. Правителството вероятно ще реагира с прекомерно количество фискални стимули, които могат да подновят растежа на цените, допълва той.

Освен това Гъндлах отново алармира за федералния дълг. Според него правителството на САЩ може да реши да вземе големи заеми, за да похарчи средства за излизане от рецесията и за борба с дефлацията, което би било скъпо при лихвени проценти, по-високи от 5,5%. Лихвените плащания на правителството вече са взривоопасни, и през следващите години могат да нараснат значително, смята експертът.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg