Има ли Меркел нужда от нов Lehman, за да спаси Еврозоната?

1107
Има ли Меркел нужда от нов Lehman, за да спаси Еврозоната?

През 2010 г. бившият министър на финансите на САЩ Ханк Полсън призна, че ако Lehman Brothers не е била оставена да фалира, той е нямало да получи одобрение от Конгреса за програмата TARP, която спаси щатските банки, пише CNBC.

"Нямаше да имаме TARP без фалита на Lehman Brothers," казва Полсън.

Идеята, че Полсън е имал нужда от криза, за да разреши по-голяма криза може да бъде разглеждана от някои като постфактум обяснение от страна на бившия министър, но тя повдига някои интересни въпроси за германския канцлер Ангела Меркел и продължаващата дългова криза в Европа.

Канцлерът и нейното правителство са в много трудна ситуация. Меркел е под натиск от страна на собствените си избиратели да не харчи повече пари на германските данъкоплатци, за да подкрепя финансите на други страни като Гърция, Италия и Ирландия и е остро критикувана от тези, които смятат, че тя трябва да се подпише в полза на издаването на еврооблигации, за да се тегли черта под дълговата криза веднъж и завинаги.

Меркел обяви през уикенда, че еврооблигациите са грешният отговор за настоящата криза, а вчера каза на политическите си противници в Германия, че техните искания за европейски облигационен пазар са "скандално нехайни."

Реториката на Меркел трябва да се приема скептично. Нейната твърда позиция срещу еврооблигациите обърква световните пазари и нейните колеги политици в Европа. Многократните твърдения на Меркел, че еврооблигациите не стоят на дневен ред, ако се приемат за чиста монета, биха убедили повечето хора, че идеята няма изгледи за успех.

В понеделник посланието на Мерке беше предадено ясно в множеството новинарски заглавия, но не всички са убедени в това.

В твърдата позиция на Меркел вече има тектонски размествания в последните дни. Казвайки "не сега," Меркел дава индикации само, че не може да се съгласи на еврооблигации на този етап. Това не изключва нещо подобно в бъдеще, ако и и когато необходимата законова и политическа рамка за това съществува.

Изграждането на тази рамка ще отнеме време. Меркел просто не може да накара нещата да се случват бързо, като се има предвид натиска, на който е подложена от страна на избирателите си, да избягва да финансира цялата Еврозона. В скорошно проучване на ARD става ясно, че 78% от хората или нямат голямо доверие, или пък въобще нямат доверие в управлението на по време на кризата в Еврозоната.

На този етап Меркел просто не разполага с политически капитал, за да спечели подкрепа за Еврооблигации и срещата й с френския президент Никола Саркози през миналата седмица беше ясен знак за това. Приказките за икономическо управление и постепенен процес, започващ с намаляване на дефицитите, може да е просто опит за печелене на време.

Пазарната волатилност и опасенията около европейската банкова система напоследък показват, че пазарът може да не даде на Меркел и нейните колеги още много време, което предизвиква паралели с дилемата на Ханк Полсън от 2008 г.

Ако се сблъска със сериозна криза, като фалитът на голяма европейска банка, например, което в никакъв случай не е сигурно, но определено не е и невъзможно, Меркел може да бъде принудена да действа, за да запази цялостта на Еврозоната.

Подобно на Полсън през есента на 2008 г., прокарването на тактиката от типа „шок и ужас" на домашна сцена, би била доста по-лесна в условията на сериозна криза.

Последствията от някаква голяма криза за пазара и световната икономика е невъзможно да бъдат предсказани, ако изобщо се стигне до подобно развитие. Ако пазарът обаче иска еврооблигации, може би ще трябва да свикне с идеята, че само почти катастрофа ще осигури на Меркел подкрепа, за да вземе подобно решение.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg