Индексът Russell 2000 с по-добро представяне от S&P 500 за четвърти месец

700
Индексът Russell 2000 на компаниите с малка пазарна капитализация на Уолстрийт записа по-добро представяне от това на индекса S&P 500 за четвърти пореден месец през август, информира Bloomberg.

Това е и най-голямата серия от 2003 г. насам, след като доларът повиши търсенето на компаниите с най-малко международни продажби, а цените на акциите на финансовите компании тръгнаха нагоре.

Индексът Russell 2000 на по-малките компании добави 3.5% през миналия месец, в сравнение с покачването от 1.2% на S&P 500, тъй като по-малките компании получават 81% от приходите си от американската икономика, в сравнение с 67% за по-големите компании, според Merrill Lynch & Co. Фокусирането върху продажбите на местния пазар прави малките компании по-малко уязвими на повишаващата стойността си щатска валута, според James Investment Research и ING Investment Management.

И докато увеличаващият се износ помогна на щатската икономика да нарасне с 3.3% през второто тримесечие, свиващите се икономики на Западна Европа и Япония заплашват продажбите в чужбина. Оскъпяването на долара с 9.8% от 15 юли насам, когато достигна рекордно ниска стойност спрямо еврото, също намалява печалбите от валутни преводи.

Покачването на индекса Russell 2000, чиито компании имат осреднена пазарна стойност от 505.7 млн. долара, ограничава до 3.5% спада му от началото на годината. Индексът S&P 500, чиито компании имат средна пазарна стойност от 11 млрд. долара, е загубил 13% през 2008 г. Ambac Financial Group Inc. и Radian Group Inc., които бяха включени в Russell 2000 през юни, след като загубиха повече от 90% от стойността си на Нюйоркската фондова борса, оглавяват покачването през август.

Russell 2000 за последно регистрира по-добрo представяне от S&P 500 в четири поредни месеца през 2003 г. Индексът нараства с 45% през тази година, записвайки най-голямото рали в 29-годишната си история.

Износът даде тласък на ръста на щатската икономика през второто тримесечие на годината, намалявайки търговския дефицит до най-ниското му ниво от от осем години насам. Икономиката на Еврозоната се е свила с 0.2% през миналото тримесечие, докато тази БВП на Япония пада с 2.4%, което означава, че търсенето на вносни стоки от САЩ може да намалее, показват данни на Bloomberg.

Цените на акциите на банките, брокерските къщи и застрахователите, включени в Russell 2000, са паднали с 3.9% от април досега, вследствие на загубите на стойност над 512 млрд. долара, отчетени от най-големите световни финансови компании. Представянето на банките в индекса Russell 2000 е с 16 процентни пункта по-добро от това на тези в S&P 500.

Печалбите на финансовите компании, включени в Russell 2000, са паднали средно с 56 и 50% през първото и второто тримесечие, респективно. Спадът в печалбите на финансовите компании от S&P 500 възлиза на 83 и 91%, за първата и втората четвърт на годината, респективно.

Базираната в Такома, Вашингтон Russell Investment Group добави застрахователите на облигации Ambac и Radian към индекса през юни, след като акциите им паднаха значително поради загуби, свързани с кредитния пазар. Цените на книжата са нараснали повече от два пъти от 7 юли, когато Russell 2000 удари четиримесечно дъно.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg