Индипендънт: Уроци, които по-голямата Европа трябва да научи

412
Индипендънт: Уроци, които по-голямата Европа трябва да научи

Има едно простичко правило в политическия живот, както и в живота изобщо, и то е, че можеш да искаш всичко от някои, които искат да станат членове на твоя клуб дотогава, докато продължават да се опитват да влязат, пише британският вестник "Индипендънт".

Веднъж станали членове, губиш всички средства за въздействие освен перманентната възможност за незабавно изгонване. Европейската комисия не смята да го направи с България и Румъния. Тях обаче ги чакат сериозни затруднения, принуждаващи ги да променят поведението си само с отнемането на субсидиите. Грешката си е само тяхна - или по-скоро е грешка на бързането да бъдат приети нови членове.

Жадни да затвърдят спечеленото от разпада на Съветския съюз, лидерите в Европейския съюз и представителите на комисията просто си затвориха очите за ширещата се корупция и почти неконтролируемата престъпност, характерна за България и Румъния - всъщност за почти всички бивши съветски републики - след като контролът на Москва и партията бе премахнат.

Наивно бе да се очаква друго, тъй като вратите към свободния пазар бяха отворени и средствата на централно контролираните стопанства бяха изложени за продажба.

 Европейските лидери също така желаеха силно - в случая с България - да подкрепят про-западния премиер Сергей Станишев срещу националистите и антизападните му съперници. И по този начин направиха фатална грешка на новопостъпилите, че могат да влязат, но очакват да продължат усилията си преборят корупцията, след като това стане. И че усилията им ще бъдат наблюдавани.

 Вчерашното решение за спиране на 400 000 паунда от помощите за България и за отнемане на правата на две български агенции да управляват сумите, отпускани от ЕС, дойде след поредица от неодобрителни доклади за усилията на България и Румъния да контролират престъпността и корупцията през 18-те месеца, откакто са членки на съюза.

 Спирането на помощите може да послужи за концентриране на решимостта. Не е честно да се каже, че нищо не е било направено, за да се подобрят условията в България. В крайна сметка желанието на обикновените хора да видят едно по-чисто управление и изискването на чуждестранните инвеститори бизнесът да бъде чист ще донесе някаква промяна. Но ще бъде неоснователно да се очаква с оглед на естеството на властта, че могат да бъдат постигнати драстични промени в краткосрочен план.

Междувременно има два урока за Комисията. Единият е, че бизнесът с раздаване на помощи и предоставянето им на местни агенции за изразходване трябва да бъде наблюдаван по-добре. Това е урок не само за новоприети членове, но и за основателите.

 Скорошни разследвания показаха широко разпространени измами със земеделските помощи в Италия, Франция и Испания, като реално положените усилия за контрол от страна на Комисията са минимални.

 Вторият урок е също толкова належащ. Тъй като Турция и Хърватия се натискат за приемане, а Сърбия също иска да се присъедини, условията трябва да бъдат разяснени, а преценките - направени преди приемането. Политическите императиви за разширяване може да са първостепенни, но никога не пренебрегвайте обикновените, особено когато става дума за пари, посочва изданието.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg