Индия достигa двуцифрен растеж до 5 години

416
Индия достигa двуцифрен растеж до 5 години

Индийският финансов министър Пранаб Мухерджи прогнозира, че Индия би могла за първи път да изпита двуцифрен икономически растеж през следващите 5 години. На посещение във Вашингтон Мухерджи даде оптимистична прогноза за икономиката на страната си, заявявайки, че тя се е справила изключително добре в тези трудни времена чрез комбинация от внимателно осъществявана политика, динамично ръководство на икономиката и с малко късмет.

Участвайки във форум на бизнес лидери от САЩ и Индия, Мухерджи отбеляза, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Индия е нараснал с 8.6 % миналото тримесечие. Той добави, че неговото министерство прогнозира 8.5 % растеж тази година при прогноза на МВФ от 8.8 %. "За първи път изглежда изцяло в сферата на възможното Индия да постигне двуцифрен растеж в рамките на следващите 5 години", заяви той на форума, на който бе в съседство с американския държавен секретар Хилъри Клинтън.

"Стандартната икономическа теория ни учи, че високите нива на спестявания и инвестиции са основни за бързия растеж на една нация", заяви министърът, добавяйки, че индийците сега спестяват и инвестират около 34 % от БВП. Икономически данни сочат, че това може да продължи да се увеличава.

"Нашият растеж едва не само от действията на правителството, но и от разнообразни сектори и участници от цялата икономика, включително нашия динамичен частен корпоративен сектор", заяви той пред форума. Според министъра този растеж, основан на разнообразни фактори е знак за стабилност.

"Значителна част от импулса за растеж на Индия е от нашия селски сектор, който бе приоритизиран в плановете ни за развитие за приобщаващ растеж", заяви Мухерджи. Той отбеляза, че Индия предлага възможности за инвестиции в инфраструктурния сектор на стойност над 850 млрд. долара. Той отбеляза, че страната му би искала да работи по-тясно със САЩ при осъществяването на целите си развитие.

Министърът изрази увереност, че динамиката и енергията на частните сектори и публично-частното партньорство ще помогнат за издигане на двустранното сътрудничество и постижения на безпрецедентни висоти.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg