Индия е заплашена от недостиг на въглища

791
Индия е заплашена от недостиг на въглища

© Unsplash

Китай не е единствената азиатска държава, която е изправена пред енергийна криза. Индия също е заплашена от недостиг на електроенергия през следващите няколко месеца заради драстичния спад на запасите от въглища в страната, съобщава CNN.

Към момента 63 от общо 135-те въглищни електроцентрали в третата по големина азиатска икономика разполагат със запаси за едва два дни напред или по-малко. В 17 от ТЕЦ-овете запасите на практика са изчерпани.

Засега работата им е осигурена, но има опасност от прекъсвания в случай на рязко повишение на потреблението, предупреждават от местния енергиен регулатор.


Близо 70% от електричеството в Индия се произвежда от въглищни електроцентрали.

От енергийното министерство на страната също отправиха предупреждение, че ситуацията през следващите пет-шест месеца ще остане нестабилна.

Потреблението на ток в Индия се повишава от началото на тази година на фона на икономическото възстановяване след пандемията от COVID-19. Според властите това е добър сигнал за икономиката, тъй като означава, че все повече домакинства могат да си позволят електроуреди и че индустрията се завръща към предкризисния си режим на работа.

Само през последната година потребителите на електропреносната мрежа в Индия са се увеличили с над 28 милиона.

Енергийната криза в Китай застрашава глобалните вериги за доставкаЕнергийната криза в Китай доведе до въвеждане на режим на тока за домакинствата и до затваряне на цели заводи в някои райони на страната


Държавната компания Coal India Limited, която добива по-голямата част от въглищата в страната, е получила нареждане да започне да увеличава производството си.

Голяма част от потреблението на енергия в Индия се дължи на климатиците през лятото, когато температурите в страната са много високи. През есента то обикновено намалява, което води и до спад в натиска върху енергийната мрежа. През ноември обаче предстои един от най-големите индуистки празници Дивали, когато също се очакват пикове в потреблението на електричество.

В Китай енергийната криза вече доведе до временни прекъсвания на електрозахранването в определени региони, включително и за индустриалните потребители. Тя може да доведе до забавяне на икономическия растеж на Поднебесната империя и до нови проблеми в глобалните вериги за доставка.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg