Индия изпитва остър недостиг на квалифицирани кадри

1402
Индия изпитва остър недостиг на квалифицирани кадри

Близо две десетилетия след налагането на Индия като международен технологичен център, страната среща проблем – липса на квалифицирани кадри.

На фона на завършващите близо 400 000 нови инженери в страната, според специалистите едва 100 000 са реално готови да се присъединят към бизнеса.

Завършващите много често приключват своето обучение не особено добре подготвени за практиката, като университетите в страната наблягат предимно на теоритични познания, а липсата на средства в много от тях води до слаба практическа подготавка при обучаващите се.

Липсата на качествени кадри кара индийските високо технологични компании повече от всякога да ходят „на лов” за бъдещи кадри и да се опитват още след завършването на студентите да привличат най-способните измежду тях.

Проблемът не е в липсата на хора, а в липсата на квалифицирани кадри, коментира специалист по човешки ресурси от софтуерната компания Infosys Technologies.

На пръв поглед Индия се възприема като страна с неограничени възможности за аутсорсване на бизнес от западните компании, на фона на значителното англоговорящо население и добра бизнес среда.

Липсата на качествени кадри за посрещане на растящите нужди на компаниите, на фона на бурния ръст на икономиката на страната може да се превърне в сериозен проблем, коментират още специалистите.

Според мениджъри на западни компании с бизнес в страната от много години, през 2000-та година положението е било значително по-различно. За предложени 50 000 работни места в страната са кандидатствали по 500 000 квалифицирани кадри, докато към момента съществуват близо 180 000 отворени обяви за различни позиции и между 100 и 200 хиляди квалифицирани кандидати.

От асоциацията на софтуерните компании - National Association of Software Services Companies -  NASSCOM прогнозират, че до 2010 година в страната ще се усеща недостиг на 500 000 специалисти в сектора на високите технологии.

До голяма степен проблемът с липсата на кадри се предопределя и от изключително ускорения темп на наемане на нова работна сила от индийските компании, на фона на ускорения ръст на икономиката на страната. Така например най-голямата софтуерна индийска компания - Tata Consultancy Services, наема около 3 000 човека на месец.

В основата на значителния интерес към Индия от международните компании, стои относително по-евтината и квалифицирана сила в страната, в сравнение със страни като САЩ и тези от Западна ЕВропа.

Анализатори коментират обаче, че ако страната не реши проблема си с липсата на квалифицирани кадри и работните им заплати продължат да растат, то компаниите могат да се обърнат към конкурентни страни, като Полша и Филипините за аутсорсване на своя бизнес.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg