Индийската икономика с най-слабия си ръст от 2004 г. насам

458
Индийската икономика с най-слабия си ръст от 2004 г. насам

Индийската икономика е нараснала с най-слабия си от 2004 г. насам темп през изминалото второ тримесечие, посочиха изнесени данни.

Третата по големина азиатска икономика е регистрирала ръст от 7.9% за трите месеца до края на юни, в резултат на високата инфлация и спада на потребителските разходи. Ръстът се оказа под средните очаквания на анализаторите, прогнозирали повишение в размер на 8%.

За сравнение, през първото тримесечие на годината икономиката на страната регистрира ръст от 8.8%, според данни на националния статистически институт.

Инфлацията в страната е почти три пъти по-висока през тази година, като възлиза на 12.4% по последни данни. Тя се подхранва от високите цени на храните и горивата.

Все още обаче ръстът на индийската икономика е близо два пъти над средния й такъв от обявяване на независимостта на страната през 1947 г.

Анализаторите не прогнозират драматично забавяне на ръста на икономиката, а по-скоро плавно такова, предопределено от ипотечната криза, разпространила се на световните пазари, както и забавянето на ръста на глобалната икономика.

Специалистите прогнозират още, че Индия може да загуби позицията си на страната с най-голям ръст в света след Китай. Тя може да бъде изместена от Русия, прогнозите за ръста на която възлизат на 7.1% за тази година, докато средните за Индия са за ръст от 7%.

Икономиката на Китай се очаква да отбележи ръст от 9.4%, което да затвърди лидерската й позиция на най-бързоразвиващата се световна икономика.

Контролирането на инфлацията ще бъде основен приоритет на централната банка, според специалисти, като целта е тя да се понижи значително от настоящите й нива.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg