Индийската икономика с най-слабото си повишение от 2005 г.

418
Индийската икономика с най-слабото си повишение от 2005 г.

Индийската икономика е реализирала най-слабото си повишение от 2005 г. насам за годината, приключила на 31 март, посочиха изнесени официални данни.

Икономиката на третата най-голяма азиатска страна е нараснала с 8.8% на годишна база за трите месеца до края на март, а за цялата година повишението й възлезе на 9%.

До голяма степен за забавянето на ръста е допринесло най-високото ниво на лихвите в страната през последните шест години. Централната банка на Индия предприе повишението им в борбата си срещу инфлацията.

Високото ниво на лихвите в страната до голяма степен ограничава потребителските разходи, както и кредитната активност.

Основният борсов индекс е загубил около 20% от стойността си от началото на годината, в резултат на прогнозираното забавяне на ръста на икономиката на Индия.

Анализатори и инвеститори прогнозират, че на фона на глобалната неблагоприятна обстановка проблемите пред икономиката на страната могат да продължат и през тази година и да станем свидетели на по-нататъшно забавяне на ръста до 8.5%.

Ръстът на индустриалното производство е възлязъл на 5.8% за първото тримесечие, докато този на земеделието се е забавил до 2.9%.

За последните две и половина години индийската централна банка повиши нивото на лихвите седем пъти, както и нивото на задължителните минимални резерви - в усилията си да охлади инфлацията.

Повишението на цените в страната възлиза на 8.1% за седмицата до 17 май, като това е най-високото й ниво от три и половина години насам.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg