Индийската икономика с ръст от 9.3% през изминалото тримесечие

675
Индийската икономика с ръст от 9.3% през изминалото тримесечие

Индийската икономика изненадващо е ускорила ръста си до 9.3% през тримесечието до 30 юни на годишна база, след като през предходното тримесечие регистрира повишение от 9.1%. Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите икономиката на страната да нарасне с 9%.

За добрия резултат са съдействали повишените доходи на населението на страната, което потребява все повече - от нови коли, до жилища.

След положителния резултат основния индийски индекс се е повишил с 1.5% до ниво от 15 346.29 пункта.

Индийската валута, която е най-добре представящата се азиатска валута, отбеляза повишение от 0.5%, спрямо долара в резултат на очакванията добрите данни да инициират значителни покупки на акции на индийски компании.

Ръстът на Индийската икономика става реалност и на фона на рекордното повишение на китайската такава, която през второто тримесечие нарасна с 11.9% на годишна база. За сравнение, ръстът на еврозоната възлезе на 2.5% за същото тримесечие.

Анализатори коментират, че индийската икономика, която за разлика от останалите азиатски такива е по-слабо зависима от износа си, ще усети по-слабо негативния ефект при евентуално забавяне на най-голямата световна икономика - щатската.

Според специалисти забавяне на ръста на щатската икономика с един процентен пункт би се отразило до подобно на индийската с едва 0.25 процентни пункта.

През изминалото тримесечие индустриалното производство на страната се е повишило с 11.9% на годишна база, а тази на земеделска продукция с 3.8%. Силен ръст е наблюдаван в сектора на строителството, повишил се с 10.7% на годишна база.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg