Индустриалното производство на Китай с ръст от 18.5% за първите два месеца

521
Индустриалното производство на Китай с ръст от 18.5% за първите два месеца

Индустриалното производство на Китай се е повишило 18.5% през първите два месеца на годината, като данните засилиха очакванията за повишение на лихвите от страна на централната банка на страната.

За сравнение, индустриалното производство регистрира повишение от 14.7% през декември. Средните очаквания на анализаторите бяха за повишение при показателя от 15% за първите два месеца на годината.

Ръстът на индустриалното производство в началото на годината бе и най-големият за последните осем месеца.

Данните потвърдиха положителното развитие на китайската икономика и доведоха до повишение на основните китайски индекси, които регистрираха ръст от 1.6% през днешния ден, след спада им вчера.

Рекордният търговски излишък води до значително повишение на разполагаемите средства в страната, което увеличава инфлационния натиск и се очаква да инициира повишение на краткосрочните лихви от страна на централната банка на Китай.

Търговският излишък през февруари нарасна девет пъти, в сравнение със същият месец на миналата година до 23.76 млрд. долара. Паричното предлагане е нараснало с 17.8% през изминалия месец, което бе и най-големият му ръст от шест месеца насам.

В резултат на това, през февруари инфлацията в страната възлезе на 2.7% в сравнение с 2.2% месец по-рано.

Анализаторите очакват централната банка на страната да повиши равнището на краткосрочните лихви през второто тримесечие на годината, след като те бяха повишени през април и август миналата година до 6.12% на годишна база.

През изминалия месец централната банка на страната увеличи равнището на задължителните минимални резерви на банките до 10%, в сравнение с предходното им ниво от 9.5%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...