Инфлацията и безработицата - най-големите страхове на гражданите в ЕС

575
Инфлацията и безработицата - най-големите страхове на гражданите в ЕС

Инфлацията и безработицата предизвикват най-голяма тревога сред гражданите на Европейския съюз, става ясно от публикувани данни на европейската служба за проучване на общественото мнение Евробарометър.

Данните се съдържат в пролетното проучване за 2008 г. на Евробарометър. Службата организира по две големи проучвания годишно - през пролетта и през есента. В сегашното са използвани отговорите на над 30 хиляди души от всички страни в Европейския съюз, както и в страни с по-близки отношения със съюза като Хърватия, Македония и Турция.Тези отговори са получени в периода 25 март - 4 май 2008 г.

Според Евробарометър за 37 на сто от запитаните инфлацията предизвиква най-голяма тревога. Това е с 11 процентни пункта повече в сравнение с изказалите подобно мнение през есента на миналата година.

За 24 на сто от запитаните безработицата е най-големият проблем в Европейския съюз. Отговорилите така са с 2 процентни пункта по-малко от есента на миналата година, но все пак безработицата заема второ място сред предизвикващите особена тревога явления.

 Проучването на Евробарометър показва също, че добрият имидж на Европейския съюз като организация остава стабилен сред гражданите на съюза - 48 на сто от запитаните са убедени в това. Макар и слабо намаляла /с 2 процентни пункта/ висока остава и подкрепата за членство в Европейския съюз. То се подкрепя от 52 на сто от запитаните.

Участвалите в допитването български граждани да изразили доста силно доверие в Европейския съюз като организация - 63 на сто. В същото време изказаното доверие в българския парламент е много по-слабо, 12 на сто въпреки повишението с 1 процентен пункт в сравнение с предишното проучване. Не е особено високо и изразеното доверие в правителството на България - 17 на сто, въпреки че и тук има повишение с 1 на сто.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg