Инфлацията в Германия се повишава през януари вследствие на повишения ДДС

356
Инфлацията в Германия се повишава през януари вследствие на повишения ДДС

Инфлацията в Германия се е повишила през януари след влезлия в сила по-висок данък добавена стойност в най-голямата европейска икономика от началото на годината. Данъкът бе повишен на 19% в сравнение с нивото му от 16% през предходната година.
Индексът на потребителските цени в Германия е нараснал с 1.8% през януари на годишна база в сравнение с 1.4% месец по-рано, сочат данни на националния статистически институт на страната.

На месечна база обаче, индексът на потребителските цени се е понижил с 0.2%.

Анализатори коментират, че повишението на данък добавената стойност може и да не окаже очакваното силно негативно въздействие върху немската икономика, като отрицателният му ефект ще се преодолее до голяма степен от ниското ниво на безработица, което стимулира потребителските разходи в страната, както и от поевтиняването на енергийните ресурси.

Безработицата в Германия през януари възлезе на 9.5%, което бе и най-ниската й стойност от пет години насам.

Междувременно на предходната си среща Европейската централна банка сигнализира, че ще повиши равнището на лихвите в еврозоната на следващата си среща през март с 25 базисни пункта.

Цените на хранителните стоки са сред най-повишаващите се в страната през януари, поскъпвайки с 2.6% на годишна база, докато дрехите и облеклата са поскъпнали с 1.2% през първия месец на новата година.

За задържането на инфлацията под 2% в страната е съдействало и поевтиняването на петрола, който загуби 26% от пика си в размер на 78.40 долара за барел, постигнат през юли миналата година.

През четвъртото тримесечие на миналата година икономиката на страната изненадващо ускори ръста си до 0.9% на тримесечна база, когато отбеляза повишение от 0.8%.

За цялата изминала година немската икономика регистрира ръст от 2.7%, което бе и най-голямата му стойност от шест година насам. За настоящата година прогнозите на анализаторите сочат, че икономиката може да нарасне с нови 2.3%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...