Инфлацията в Германия се повишава през януари вследствие на повишения ДДС

339
Инфлацията в Германия се повишава през януари вследствие на повишения ДДС

Инфлацията в Германия се е повишила през януари след влезлия в сила по-висок данък добавена стойност в най-голямата европейска икономика от началото на годината. Данъкът бе повишен на 19% в сравнение с нивото му от 16% през предходната година.
Индексът на потребителските цени в Германия е нараснал с 1.8% през януари на годишна база в сравнение с 1.4% месец по-рано, сочат данни на националния статистически институт на страната.

На месечна база обаче, индексът на потребителските цени се е понижил с 0.2%.

Анализатори коментират, че повишението на данък добавената стойност може и да не окаже очакваното силно негативно въздействие върху немската икономика, като отрицателният му ефект ще се преодолее до голяма степен от ниското ниво на безработица, което стимулира потребителските разходи в страната, както и от поевтиняването на енергийните ресурси.

Безработицата в Германия през януари възлезе на 9.5%, което бе и най-ниската й стойност от пет години насам.

Междувременно на предходната си среща Европейската централна банка сигнализира, че ще повиши равнището на лихвите в еврозоната на следващата си среща през март с 25 базисни пункта.

Цените на хранителните стоки са сред най-повишаващите се в страната през януари, поскъпвайки с 2.6% на годишна база, докато дрехите и облеклата са поскъпнали с 1.2% през първия месец на новата година.

За задържането на инфлацията под 2% в страната е съдействало и поевтиняването на петрола, който загуби 26% от пика си в размер на 78.40 долара за барел, постигнат през юли миналата година.

През четвъртото тримесечие на миналата година икономиката на страната изненадващо ускори ръста си до 0.9% на тримесечна база, когато отбеляза повишение от 0.8%.

За цялата изминала година немската икономика регистрира ръст от 2.7%, което бе и най-голямата му стойност от шест година насам. За настоящата година прогнозите на анализаторите сочат, че икономиката може да нарасне с нови 2.3%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg