Инфлацията в Китай най-висока от 12 години насам

419
Инфлацията в Китай най-висока от 12 години насам

Инфлацията в Китай се е повишила до най-високата си от 12 години насам стойност  през февруари, показват изнесени днес данни. Това повишава рисковете за най-бързо развиващата се световна икономика.

През изминалия месец инфлацията в страната е възлязла на 8.7% на годишна база, с което превиши средните очаквания на анализаторите и повиши очакванията за по-нататъшни рестриктивни монетарни действия от страна на централната банка, сред които повишение на лихвите.

Инфлацията през изминалия месец бе най-висока от май 1996 година, когато тя възлезе на 8.9% на годишна база, според щатската инвестиционна банка Goldman Sachs. За сравнение, през изминалия месец инфлацията в страната възлизаше на 7.1%, докато средните очаквания на анализаторите бяха за такава в размер на 8%.

В основата на повишението на инфлацията в страната е било поскъпването с 23.3% в разходите за храни, според националното статистическо бюро. Подобно повишение се отразява най-негативно върху най-бедните слоеве в обществото, което може да доведе до нарушаване на политическата стабилност, коментират пазарни наблюдатели.

Очакванията на специалистите са, че инфлацията в страната ще се задържи на високи нива поне до месец май, когато може постепенно да започне да се успокоява.

Китайската икономика регистрира ръст през изминалата година в размер на 11.4% на годишна база, което също до голяма степен подхранва инфлацията. Друг подхранващ поскъпването на цените фактор са били развихрилите се през месеца снежни бури в страната.

В борбата си срещу негативния икономически фактор, правителството на Китай повишава нивото на лихвите на няколко пъти.

Сред потребителските стоки най-голямо повишение са отбелязали цените на свинското, поскъпнали през февруари с 63.4%, в сравнение със същия месец на миналата година, докато пресните зеленчуци са поскъпнали с 46%, сочат още данни на националната статистика.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg