Инфлацията в Китай най-висока от десет години насам през юли

462
Инфлацията в Китай най-висока от десет години насам през юли

Инфлацията в Китай, най-бързо развиващата се основна световна икономика се е повишила до най-високото си ниво от 10 години насам.

През юли инфлацията в страната е възлязла на значителните 5.6% на годишна база, което значително превиши средните очаквания на анализаторите за инфлация в размер на 4.6%.

Данните доведоха до спекулации, че китайската централна банка ще прибегне до ново повишение на лихвите, което би било четвъртото подред за настоящата 2007 година.

Широкият индекс CSI 300 завърши днешния ден с минимално понижение от 0.1%.

В основата на повишението на цените в Китай е било това на храните, които са нараснали с 15.4% през юли, в сравнение със същия месец на предходната година.

През изминалия месец цената на месото в страната е отбелязало повишение от 45% на годишна база, докато тази на яйцата с 31%.

Очакванията на специалистите са, че силното поскъпване на храните в страната ще се простре и върху останалите отрасли на икономиката.

Китайската икономика регистрира ръст от 11.9% през второто тримесечие на годината, който бе и най-големият през последните 12 години. Бурния ръст на икономиката, както и рекордните средства, получавани от износ, допринасят за инфлацията в страната.

За първите седем месеца на годината инфлацията е възлязла на 3.5% на годишна база, което е над поставената като цел пред централната банка на страната инфлация в размер на 3% на годишна база за 2007-а.

Специалистите са разделени по отношение на мнението си за инфлацията, като според някои силното й повишение се дължи на сезонни фактори, докато според други това е само началото.

Повишение на прогнозата си за годишна инфлация направиха през днешния ден и от австралийската централна банка, като завишиха прогнозите си от 2.5 на 3%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg