Инфлацията в Китай продължава да се ускорява

917
Инфлацията в Китай продължава да се ускорява

Инфлацията в Китай превиши очакванията на правителството за четвърто поредно тримесечие, подхранвана от поскъпването на храните. Те регистрираха най-голямото си повишение от шест години насам.

Потребителските цени са се повишили с 4.9% през първия месец на новата година спрямо инфлация от 4.6% през декември. Резултатът се оказа обаче под средните очаквания на анализаторите, прогнозирали инфлация в размер на 5.4% за месеца.

Инфлацията при производствените цени също се е ускорила до 6.6% на годишна база през януари, спрямо 5.9% през декември.


Данните карат инвеститорите да очакват по-нататъшни действия от страна на централната банка на страната за овладяване на инфлацията.

Цените на храните са регистрирали ръст от 10.3% на годишна база, след като отбелязаха повишение с 9.6% през декември. Най-голямо повишение са отбелязали цените на плодовете, поскъпнали с 35% за месеца.

Нивата на наемите са се повишили с 6.8% през януари, което бе и най-голямото им повишение от август 2008 година насам.

Въпреки данните акциите в Шанхай отбелязаха повишение в следствие на очакванията, че ръстът на икономиката на страната ще неутрализира очаквания спад в печалбите на компаниите.

Индексът Shanghai Composite Index нарасна с 0.6%, като се насочи към най-високото си ниво на затваряне за тази година.

До голяма степен повишението се предопредели и от ръста на останалите световни индекси в резултат от оптимизма сред инвеститорите за добро възстановяване на глобалната икономика.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg