Инфлацията в Китай с 10-годишен максимум, търговският излишък с ръст от 33%

504
Инфлацията в Китай с 10-годишен максимум, търговският излишък с ръст от 33%

Инфлацията в Китай се е повишила до десетгодишен максимум, като в същото време търговският излишък на страната е нараснал с 33%, посочиха изнесени официални правителствени данни.

През август инфлацията в четвъртата най-голяма световна икономика се е повишила до 6.5% на годишна база, на фона на стойността й от 5.6% предходния месец.

Резултатът значително превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха ръстът на потребителските цени да възлезе на 5.9%.

В същото време търговският излишък на страната е нараснал с 33% до 24.97 млрд. долара, което бе втория най-голям месечен излишък в историята на страната.

Износът се е повишил с 22.7%, докато вносът е нараснал с 20.1%. В отношенията си със САЩ, Китай е регистрирал търговски излишък в размер на значителните 15 млрд. долара.

Данните се очаква да доведат до по-нататъшен натиск върху правителството на страната от основните й търговски партньори и особено от САЩ за валутна либерализация.

В основата на повишението на инфлацията в Китай е било повишението в цените на храните, които са нараснали с 18.2% на годишна база през август. Цената на месото се е повишило с 49% през август, в сравнение със същия месец на миналата година.

Анализаторите прогнозират по-нататъшни административни действия от страна на централната банка за овладяване на инфлацията. Като най-вероятно се сочи поредно повишение на нивото на краткосрочните лихви.

През изминалия месец централната банка повиши нивото на едногодишните лихви с 0.18 процентни пункта до деветгодишен максимум при ниво от 7.02% на годишна база. Действието обаче, явно не е било достатъчно ефективно и по-нататъшни повишения са напълно възможни.

До голяма степен, инфлацията в Китай се подклажда и от бурния ръст на икономиката. Тя се повиши с 11.9% през второто тримесечие, което бе и най-голямото й повишение от 12 години насам.

Широкият китайски индекс CSI 300 се е повишил с над 160% от началото на годината, въпреки предупрежденията на редица анализатори за балонизиране. През юли цените на недвижимите имоти са поскъпнали с 7.5% в 70-те основни града на страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg