Инфлацията в САЩ 0.4%, началното жилищно строителство се повишава с 0.8%

754
Инфлацията в САЩ 0.4%, началното жилищно строителство се повишава с 0.8%

Инфлацията в САЩ превиши средните очаквания на анализаторите, след като възлезе на 0.4% през изминалия месец и съвпадна с нивото си от декември миналата година.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва изменението във волатилните цени на храните и горивата се е повишил с 0.3% през януари, което бе и най-голямото му повишение от седем месеца насам.

В основата на високото ниво на инфлацията е било значителното повишение в цените на храните и горивата.

Първите са се повишили с 0.7% през изминалия месец, което бе и най-големия скок от 11 месеца насам.

Високото ниво на инфлацията кара все повече анализатори да изразяват мнение, че ФЕД може да преустанови агресивната си политика на понижение на лихвата.

На няколко такива през тази година станахме свидетели в усилията на резерва да предотврати изпадането на най-голямата световна икономика в рецесия.

От отделен доклад, изнесен от министерството на търговията, стана ясно, че строителството на нови домове се е повишило с 0.8%, до 1.012 млн. броя на годишна база през януари.

Това бе и първото им повишение от октомври месец насам и добър знак за подобряването на състоянието на недвижимите имоти в САЩ, чието лошо представяне бе и в основата на забавянето на ръста на икономиката на страната.

За сравнение, през последния месец на миналата година началното жилищно строителство отбеляза спад от 14.8% на годишна база.

Подадените молби за ново строителство обаче, са се понижили с 3% през изминалия месец, до ниво от 1.048 млн. на годишна база, или най-малко от ноември 1991 година насам.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg