Инфлацията в САЩ се е ускорила през август заради цените на горивата

1021
Инфлацията в САЩ се е ускорила през август заради цените на горивата

© Getty Images

Инфлацията в САЩ се е ускорила през август, противно на охлаждането през последните месеци, което може да насърчи Федералния резерв да повиши допълнително лихвените проценти по-късно тази година.

Индексът на потребителските цени, мярка за цените на стоките и услугите в икономиката на САЩ, се е повишил с 0,6% през август спрямо предходния месец, което е по-бързо темпо, отколкото през юли, заради скока в цените на горивата, съобщи Министерството на труда в сряда, цитирано от американските медии.

Цените са се повишили с 0,3%, ако се изключат променливите категории храни и енергия, което означава, че т. нар. обща инфлация също се покачва с по-горещо темпо в сравнение с предходните два месеца.


На годишна база цените са се повишили с 3,7% през август спрямо 3,2% през юли. Годишната основна инфлация се е понижила до 4,3% през август от 4,7% предходния месец.

Колко силно трябва да натисне Фед, за да стигне до 2% инфлация?Стратегията на централната банка за битка с последната миля на инфлацията ще има големи последици за потребителите, пазарите и икономиката

Докладът за индекса на потребителските цени ще бъде внимателно наблюдаван, тъй като следващата седмица предстои двудневната среща на Фед за паричната политика. Централните банкери на САЩ вероятно ще задържат лихвените проценти на настоящите им нива, анализирайки дали ще е необходимо ново увеличение през ноември или декември, за да свалят инфлацията до целта от 2%, коментира The Wall Street Journal.

Фед се фокусира върху основния ценови натиск

12-месечният процент на базисната инфлация се понижи до по-малко от 5% по-рано това лято, падайки от 6,6% през септември 2022 г., посочва WSJ.

Данните от последните няколко месеца показват още по-изразено забавяне на основната инфлация, която икономистите разглеждат като по-добър показател за ценовия натиск от общата.

Важен въпрос е дали започналото през юни охлаждане на ценовия натиск ще се запази. Членовете на Фед са предпазливи, тъй като през 2021 г. и 2022 г. темпото му се забави на моменти преди да се ускори.

Американците харчат повече и отварят вратата на Фед за още по-високи лихвиПредпочитаният от Фед измерител на потребителските цени - индексът на разходите за лично потребление (PCE) - се е повишил с 0,2% през юли спрямо предходния месец

Цените на горивата и храните стимулират по-широката инфлация

Американците са плащали повече на бензиностанциите през август, което оказва натиска върху общата инфлация, казват икономисти.

По-високите цени на бензина миналия месец отразяват намаляването на производството на петрол от Саудитска Арабия и Русия, наред с други фактори.

Цените на храните също са се повишили през последните месеци поради сушата в някои части на САЩ и други фактори, допълва изданието, цитирайки експерти от Bank of America.

Цените на хранителните стоки и енергията силно влияят на поведението на американските потребители, включително на това какви нива на заплащане изискват от своите работодатели.

Има обаче и мнения, че с охлаждането на пазара на труда, потребителите през следващите месеци може да усетят по-големи финансови предизвикателства, което да охлади разходите и да подпомогне по-нататъшно забавяне на нарастването на цените.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg