Инфлацията в Зимбабве достига нова рекордна стойност от 14 850% през октомври

536
Инфлацията в Зимбабве достига нова рекордна стойност от 14 850% през октомври

Инфлацията в Зимбабве се повишава до нова рекордна стойност от 14 840% през октомври на годишна база, сочат данни на националната статистика на страната.

За сравнение, месец по-рано инфлацията в Зимбабве - най-високата в света - възлизаше на 7 982% на годишна база.

Повишението на цените през октомври е възлизало на 135.6%, в сравнение със септември тази година, сочи още статистиката.

Така една от най-проспериращите бивши африкански икономики продължава сигурния си път към пълен колабс. Равнището на безработица възлиза на над 80%, като цените на храните и другите стоки от първа необходимост буквално се променят всеки ден.

За да спечели публично одобрение преди следващите избори, насрочени за март, президентът на африканската държава - Робърт Мугабе, който е на власт от 1980 година насам, въведе ценови контрол в края на юни в усилията му да се справи с хиперинфлацията, царяща в страната, които обаче са широко пренебрегвани от пазара.

Спекулациите и бурният просперитет на пазара на черно също до голяма степен подклаждат високото ниво на инфлацията.

Сякаш, за да се подсили царящия хаос в Зимбабве, президентът й предложи национализиране на мажоритарни дялове от чуждестранните компании и сформирането на държавен фонд, който да подпомага местното население да купува акции от публични компании.

По силата на предприетите действия от страна на президента, правителството на Зимбабве ще е в състояние да отхвърля сделки по сливания и поглъщания или нови инвестиции, в които зимбабвийски граждани не притежават мажоритарни дялове.

За много хора обаче действието е повторение на тези, предприети по-рано по национализирането на фермите на хиляди фермери, довели до началото на края за икономиката на Зимбабве.

На фона на непрекъснато намаляващата им покупателна способност, гражданите са с най-ниска продължителност на живот, която по времето на управлението на Мугабе се е понижила от 60 на 37 години за мъжете и от 65 на 34 години за жените.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg