Инфлацията във Венецуела премина 25 000%

2229
Инфлацията във Венецуела премина 25 000%

© Pixabay

Когато говорим за хиперинфалция, измерването ѝ може да става с голяма точност. Но от друга страна, когато става дума за прогнозиране, нещата залитат в сферата на невъзможното.

По време на периоди на хиперинфлация, посоките и продължителността се променят светкавично и толкова драматично, че прогнозирането им е задача само за глупаци.

Хиперинфлацията е толкова непредвидима, че дори прогноза на месечна база се оказва невъзможна задача. Това обаче не възпира от опити Международния валутен фонд (МВФ), пише в материал за Forbes експертът по хиперинфлация професор Стив Ханке, който е познат у нас като „баща” на българския паричен съвет, или наричан по-често – валутен борд.

МВФ редовно публикуват прогнози за инфлацията във Венецуела. Чудите се колко налудничави са те? За да отговорим на този въпрос, трябва да уточним, че прогнозата на МВФ за годишната инфлация във Венецуела за тази година възлиза на 12 874%.

Към края на месец май обаче годишната инфлация в закъсалата южноамериканска страна вече достига внушителните 25 000%. Само ден по-късно, на 31 май, инфлацията вече е на ниво от 27 364% (виж графиката), пише Ханке, позовавайки се на свои изчисления. 

Това е двойно повече спрямо прогнозата на МВФ за цялата 2018 г., а остават цели 7 месеца до края на годината.

Източник: Стив Ханке; Forbes

И това е само един от примерите за нехайството на МВФ. В своя доклад през април 2018 г. организацията предвижда нивото на инфлация във Венецуела през следващата 2019 г. да бъде на абсолютно същото равнище като през настоящата 2018 г. – 12 874%.  

Защо все пак МВФ го дава толкова разсеяно?

На първо място, на кого му пука дали организацията дава неверни прогнози? Би трябвало финансовите медии да се интересуват. Централната банка на Венецуела е спряла да публикува прогнози за инфлацията в страната. Така че няма официален източник за годишните инфлационни процеси.

Тогава от къде пресата може да си набави официални данни? Както често се случва в такива моменти, всички се орбъщат към МВФ.

Така идва странният момент, в който медиите разпространяват прогнози за инфлацията във Венецеуала, при положение че подобни процеси не се поддават изобщо на предвиждане и по-скоро информациите за тях представляват безсмислица.

Боливарът 7 пъти по-евтин от виртуалните пари в World of WarcraftСтойността на официалната валута на Венецуела – боливарът, намалява драстично на световния пазар преди очакваната валутна реформа в страна през юни.

Къде тогава можем да намерим акуратни данни за хиперинфалцията във Венецуела?

Има два начина да се измери инфлацията по време на периоди, каквито се наблюдават в южноамериканската страна.

Единият начин, който е практичен, акуратен и евтин, е позоваването на теорията за паритет на покупателната способност (ППП). Това е методът, който аз използвам, пише Стив Ханке. Използвайки данните от черния пазар, мога да калкулирам годишната инфлация в страната практически всеки ден.

ППП подходът е доказал, че е екстремно точен, когато говорим за хиперинфлация.

Вторият метод за измерване на хиперинфлацията изисква работа на терен и калкулиране на цените на основните стоки, формиращи „потребителската кошница” в страната, с цел създаването на индекс, подобен на индекса на потребителските цени.

Така, когато цените на стоките, включени в индекса, се сравняват през различни периоди, може да се измери инфлацията, както за отделните стоки в индекса, така и като цяло.

Вторият подход всъщност е стандартният метод, по който се измерва инфлацията. Той е подходящ за ситуации, в които цените на стоките не се променят бързо на ежедневна база.

За ситуацията във Венецуела обаче този подход не е най-подходящият.

В южноамериканската страна, например, цените се удвояват на всеки 29 дни. Така например, при метода с „потребителската кошница”, цените на някои стоки се визмат в началото на месеца, а на други – в края на същия период.

Така се създава дисбаланс и реално индексът няма реална информативна стойност. За да се поправи това, е неоходимо данните да се събират на ежедневна база.

Това са най-нещастните икономики в светаПокачването на цените е по-голяма опасност за глобалната икономика през тази година, отколкото безработицата

Така от декември 2016 г. контролираната от опозицията Национална асамблея (на практика парламентът на страната, който е с отнети правомощия от 2017 г.) започна да прилага метод на базата на потребителските цени, за да генерира данни за инфлацията.

Колко добре се справя парламентът?

Таблицата по-долу сравнява резултатите на правителството с тези, изготвени на база ППП. Ясно се вижда, че двата метода (единият прилаган на терен) показват сходни резултати, което идва да каже, че ППП методът е „златният стандарт”.

Когато говорим за хиперинфалция. С времето е възможно подходът на парламента във Венецуела да започне да забавя нивото на инфлация, в сравнение с това, което показва ППП подхода, завършва Стив Ханке.

Източник: Стив Ханке; Forbes
Венецуела някога беше 12 пъти по-богата от Китай. Какво се случи?Настоящото положение на Венецуела е трагедия само по себе си, но неспособността на страната да разгърне истинския си потенциал е почти също толкова ужасяваща

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg